Közösségi oldalak

Sport

804 tehergépkocsit és autóbuszt ellenőriztek egy hét alatt a rendőrök Békés megyében

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján tartott a rendőrség országos akciót 2023. november 6–12. között.

Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan a nehéz tehergépkocsikat és az autóbuszokat ellenőrizték. A ROADPOL Truck & Bus keretében kiemelt figyelmet fordítottak a vezetési- és pihenőidővel, továbbá a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartására, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét is vizsgálták.

A rendőrök az egy hét alatt Magyarország közútjain 6 964 tehergépkocsit és 670 autóbuszt ellenőriztek.

Az egyenruhások az ellenőrzött járművek esetében 2 195 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást 11 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni.

A tehergépkocsik ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 189 alkalommal, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 208 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 181 alkalommal kellett intézkedni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során tíz esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 370 alkalommal nem használták a passzív biztonsági eszközt, 414 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 15 alkalommal, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 16 alkalommal kellett intézkedni. Az ellenőrzött autóbuszok vezetői közül 49 esetben nem használták a passzív biztonsági eszközt, illetve 17-en túllépték a megengedett legnagyobb sebességet.

A rendőrök az egy hét alatt Békés megye közútjain 804 tehergépkocsit és autóbuszt ellenőriztek.

Az egyenruhások az ellenőrzött járművek esetében 48 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást egy jármű esetében sem kellett elrendelni.

A tehergépkocsik és autóbuszok ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések és az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt nem kellett intézkedni, azonban jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban hét esetben kellett intézkedni. A járművezetők ellenőrzése során három esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, két alkalommal nem használták a passzív biztonsági eszközt, 27 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet – tájékoztatta portálunkat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.