Közösségi oldalak

Kultúra

Elhunyt Sas József

82 éves korában elhunyt Sas József. Az atv.hu-nak Sas József családja megerősítette a hírt. Sas József vasárnap hajnalban hosszan tartó súlyos betegség következtében hunyt el.

A művész Polacsek József néven született Békéscsabán 1939. január 3-án. 1957-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját, ezután a Győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. Később tagja volt a Békés Megyei Jókai Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, majd a kecskeméti Katona József Színháznak.

A Mikroszkóp Színpad művésze 1973-tól lett, 1985 és 1993 között, majd 1998 és 2009 között a színház igazgató-rendezőjeként dolgozott. Közben művészeti vezető-főrendezője, állandó közreműködője volt a rádió- és tévékabaréknak, több nagylemeze jelent meg, számos önálló estet írt és adott elő. Művészetét több alkalommal is elismerték, többek között Jászai Mari-díjat (1981), Karinthy-gyűrűt kapott (1982), megkapta az érdemes és kiváló művész címet (1985-ban és 2003-ban) is. Mindezek mellett Radnóti Miklós antirasszista díjjal és Erzsébet-díjjal is kitüntették és több más elismerést is átvehetett.

Főbb rendezései: Valami változik, Jó párt holtig tanul, Csak semmi politika, Előttünk a vízözön, Kiló a lóláb, Minden nagyon szép, minden nagyon jó, Zsarukabaré, Én vagyok a hunyó, Nyerünk vagy nyelünk, Vigyázz NATO, jön a magyar, Hopp, te Zsiga, Zsebrepacsi, Türelmes zóna, Leggyengébb láncszemek, A tenor háza, Széllel szembe…, Csak semmi duma, Az élet lapos oldala, Le vagytok szavazva, Közkívánatomra. Sas Józsefet januárban szállították kórházba koronavírus miatt. Sas József állapota egy héttel ezelőtt fordult rosszabbra.

A művész 2018 novemberében bejelentette, hogy – egészségi állapotára hivatkozva – valamennyi további 2018-as szereplését lemondja. A humorista 2019 januárjában kétoldali agyvérzést kapott a thaiföldi nyaralásuk alatt. Először a phuketi kórházban ápolták, majd március elején hozták haza. Először a János kórházban kezelték, később pedig egy rehabilitációs központba szállították. Agyvérzése után sokáig volt kórházban, de jó ideje már otthon lábadozott.

Sas József, Jászai Mari-díjas színész, rendező, humorista évtizedeken át volt a Mikroszkóp Színpad igazgatója. Apja kérése állítólag az volt, hogy fia kövesse őt a színházi pályán, és így is tett.

Velem bármikor bármi történt, akkor is színész akartam lenni. Ez volt a szemem előtt, apám akaratát kell teljesítenem, a színpadon kell állnom. Ez adott igazán erőt, ezért kell meggyógyulnom. Egy négyéves gyermek nem tudja elereszteni az apját, de nem is akarja. Ugyanazt a pályát futottam be, ugyanolyan kritikák is születtek rólunk, csak én megélhettem azt a sikert, amit apu már nem

– mondta egy interjúban.

Sas József 2018 elején jelentette be, hogy egészségi állapotára való tekintettel az összes szereplését lemondja arra az évre. A következő év januárjában egy thaiföldi nyaraláson kapott kétoldali agyvérzést, ami után különgéppel szállították Magyarországra. „Minden gyógyszert beszedek, a gyógytornán is mindent úgy csinálok, ahogy mondják. A humorom nem hagyott el és az eszem is vág még. Sokat szavalok, énekelek, friss az agyam, de a testem gyenge” – mondta 2019 őszén a humorista, aki azóta többször megjárta a kórházat.

Mikor egy riportműsorban azt kérdezték tőle, hogyan mutatná be magát, azt felelte:

A régi, színházi, jó értelemben vett ripacs. A bohóc. Az vagyok én