Közösségi oldalak

Kultúra

Blogolás a kezdetektől

Blogolás a kezdetektől

Régóta tervezed a blogindítást, de nem tudtad, hogyan vágj bele? Egy egyszerű útmutatót kerestél, amely bemutatja a szükséges teendőket lépésről lépésre? Jó helyen jársz, ez a cikk neked szól.

Válassz egy szolgáltatót!

Amennyiben már megvan a terv, hogy milyen jellegű blogot szeretnénk és milyen témában, azt kell eldöntenünk, hogy egy ingyenes blogplatformon hozzuk létre az oldalt, vagy saját domainen. Mindkét lehetőségnek megvan az előnye és a hátránya egyaránt. Érdemes szem előtt tartani, hogy később üzleti célokra is használnánk-e a blogot. Amennyiben igen, mindenképp azt javasoljuk, hogy saját domainen induljon az oldal. Ehhez szükség lesz egy domain regisztrációra, tárhely szolgáltatásra, és egy tartalomkezelő rendszer – például WordPress – segítségével létre tudjuk hozni a blogot.

Válassz egy nevet!

Akár saját domain, akár valamelyik ingyenes blogplatform mellett döntünk, fontos már az elején kiválasztanunk a blogunk nevét, hogy milyen címen érhetnek majd el minket a látogatók. Saját domain esetén elég nagy a lehetőségek száma, több száz domain végződés közül válogathatunk, és ezek között kell találunk egy számunkra megfelelő nevet. Míg blogplatformot használva csak magát a nevet választhatjuk ki, a végződés kötött, illetve általában a platform nevét is tartalmazza a teljes URL, azaz például választottnév.blog.hu. Az azonban mindkét esetben megegyezik, hogy egyedi nevet kell választanunk, amit más még nem használ, illetve érdemes olyat találni, ami könnyen megjegyezhető, viszonylag rövid és utal a tartalomra, témára. Ezáltal a potenciális látogatók könnyebben megtalálnak majd.

Kezdd el a blogolást!

Nincs más hátra, mint megírni és publikálni az első bejegyzést. Amennyiben már régóta készülsz erre a pillanatra, valószínűleg nem okoz nagy gondot, ugyanis a témát már rég meghatároztad és talán az első írások is készen vártak már a megosztásra. Arra nem árt figyelni, hogy legyen előre egy tervünk a lehetséges témákkal, következő bejegyzésekkel kapcsolatban. Az olvasók szeretik a kiszámíthatóságot, ez alapján pedig igyekezzünk azonos időközönként jelentkezni az új cikkekkel. Lehet az minden nap reggel 8 óra, minden hét péntek, vagy akár minden hónap első napja. Ezt egyénileg a téma, a célközönség és a kapacitás függvényében tudjuk meghatározni, de tartsuk is magunkat hozzá.

Népszerűsítsd a blogod!

Sajnos általában nem elég írni pár jó cikket, mit sem ér, ha senki sem talál rá a blogunkra. Próbáljuk minél több helyen népszerűsíteni. Osszuk meg a közösségi oldalainkon, esetleg lépjünk kapcsolatba más blogokkal és promotáljuk egymás oldalát!

Keress pénzt vele!

Sok esetben már kezdeti célként felmerül a pénzkeresés lehetősége, de vannak blogok, melyek csak később válnak üzleti lehetőséggé. Bármelyik is legyen, szponzoráció vagy az oldalunkon elhelyezett hirdetések segítségével még profitálhatunk is a hobbinkból, ha jól csináljuk. Sok sikert!

Forrás: Rackhost.hu

(Borítókép: Pixabay)