Közösségi oldalak

Hírek

Az egész család internetezik – mire figyeljünk?

Fotó: Pixabay

A mai világban már szinte elképzelhetetlen az életünk internet és okoseszközök nélkül. Nem tudjuk elkerülni, hogy a munkánk, ügyintézés, vagy szórakozás, kikapcsolódás céljából beüljünk a számítógép elé, vagy kezünkbe vegyük az okostelefonunkat. Mindez azonban más értelmet nyer, ha gyerekek is vannak a családban, hiszen bizonyos dolgokra oda kell figyelnünk.

Ne hagyjuk őket magukra az interneten!

Amennyiben gyakran használjuk gyermekeink társaságában az okoseszközöket, elkerülhetetlen, hogy ők is ki akarják próbálni és szabadidejükben legszívesebben csak ezeket nyomogatnák. Éppen ezért, ha megoldható, ne lássák a gyerekek, hogy sokat ülünk telefon vagy számítógép előtt! Azonban még így sem tudjuk megakadályozni, hogy elkezdjenek internetezni. Ezzel alapvetően nincs gond, viszont ne hagyjuk őket korlátlanul magukra! Érdemes határt szabni annak, hogy mennyi időt tölthetnek online, valamint milyen oldalakon. Az életkorukhoz megfelelően meg tudjuk határozni mikor, mit és mennyit engedhetünk nekik ahhoz, hogy ne befolyásolja a fejlődésüket és ne más, hasznos tevékenység helyett végezzék! Tanítsuk meg számukra, hogyan internetezhetnek biztonságosan!

Sajnos sok nem gyermekeknek való tartalom van, melyek rossz hatással lehetnek a lelki fejlődésükre. Manapság már számtalan applikációt alkalmazhatunk, mellyel kiszűrhetjük, korlátozhatjuk ezeket. Továbbá kezdetben próbáljuk közösen használni az okoseszközöket és tanítsuk meg nekik a biztonságos alkalmazásukat, valamint igyekezzünk olyan légkört teremteni, ahol meg tudjuk velük beszélni, mit szabad az interneten és mit nem, valamint ha bármilyen furcsaságot észlelnek, azonnal szóljanak nekünk.

Ne töltsünk fel róluk mindent!

Nagyon figyeljünk arra, hogy mikor, milyen bejegyzést, vagy fotót osztunk meg a gyerekekről, az életünkről! Talán a legjobb az lenne, ha semmilyet, de pár jól megválogatott képpel alapvetően semmi probléma sincs, ha figyelünk néhány alapszabályra!

Kerüljük a kellemetlen helyzetekről készült fotókat, még akkor is, ha jelenleg viccesnek tűnnek! A hiányos öltözékben készült képek végképp tiltólistásak, még privát üzenetben se küldjünk el ilyet senkinek! Mikor már nagyobbak a gyerekek, kérjük ki az ő véleményüket is arról, hogy tetszik-e nekik az adott fotó, az engedélyük nélkül ne osszunk meg semmit!

Amire nagyon fontos odafigyelni, hogy egy képről se lehessen beazonosítani, hol lakik a család, melyik iskolába jár a gyerek, vagy milyen iskolán kívüli foglalkozásokon vesz részt és pontosan hol. Ezzel elkerülhetjük az esetleges problémákat.

Más gyermekéről végképp ne osszunk meg semmit a szülők engedélye nélkül, még akkor sem, ha csoportképről van szó! Ugyanígy természetesen mi is elvárhatjuk és ki is emelhetjük, hogy a mi gyermekeink fotóit nem szeretnénk viszontlátni az interneten a beleegyezésünk hiányában!

Összességében az internet természetesen nagyon hasznos és számos előnye lehet akár gyermekkorban is, a fejlődés egyes szakaszaiban jól alkalmazva, de körültekintőnek és következetesnek kell lennünk gyermekeink biztonsága érdekében.

Rackhost.hu

YouTube csatorna

RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!