Közösségi oldalak

Kultúra

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon is virágzik már a ködvirág és a veronika

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületét járva már kora tavasszal találkozhatunk nyíló veronika fajokkal és ködvirágokkal.

 

A veronikafélék közül a borostyánlevelű és a perzsa veronika a leggyakoribb a térségben. Előbbi a kerekded alakú, három tompa karéjjal rendelkező lombleveléről kapta a nevét. Az egész növény enyhén szőrős. Földön heverő szára van, halványlilás színezetű, apró, kocsányos virágai a levélhónaljakban találhatók. Ez a veronikafaj már márciusban virágzik, egészen nyár elejéig. Optimális csírázási hőmérséklete 2-5 fok között van.

A perzsa veronika lomblevelei tojásdad alakúak, enyhén szőrösek, szélük csipkés. A növény a szárcsomóknál is képes legyökeresedni. Virágai égszínkékek, sárga torokkal, az alsó cimpák pedig fehéresek.

Perzsa veronika Fotó: Szélné Sándor Katalin

Mindkét veronikafaj a lazább talajokat, tápanyagban gazdag területeket kedveli. Az őszi gabonákban, kapás kultúrákban és gyepeken, legelőkön is megtalálhatók.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon más veronikafajok is előfordulnak. Ilyen például a fényes, a mezei és a macskafarkú veronika, de ezek jóval ritkábbak és helyhez kötöttebbek, mint a fenti két faj.

A tavaszi ködvirág az egyik leggyakoribb szikes pusztai vadvirágunk. Akár már februártól is találkozhatunk nyíló virágaival. Könnyen elsiklik felette a tekintet, mivel csupán néhány centiméter magas. Cérnavékony szára van, a levelei kis csomókban nőnek. Csupasz, vékony szárain néhány milliméteres, aprócska, fehér virágok nyílnak.

Ködvirág fotó: Szélné Sándor Katalin

A száraz, napsütötte gyepeken fordul elő, de szántókon is találkozhatunk vele. Apró, nagyon jól terjedő magjai sokszor már ősszel kicsíráznak, áttelelnek. A virágzási időszak egészen áprilisig elhúzódik, de egy-egy növény néhány hét alatt elvirágzik és magot érlel.

Ha a ködvirág számára kedvező az adott élőhely, akkor egészen jelentős virággyepet tud alkotni. Messziről ez úgy tűnhet, mintha fehér, ködszerű lepel borítaná a földet, ezért is nevezik ködvirágnak.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai természetiskolája is a ködvirág nevét viseli. Természetiskolánknak két minősített, nagy programja van, az egyiket alsó, a másikat felső tagozatos általános iskolások számára kínáljuk a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban.

Forrás: kmnp.hu