Közösségi oldalak

Külföld

Spanyolországban tesztelik a négynapos munkahetet

Spanyolország lehet az első országok egyike a világon, amely tesztelni fogja a négynapos munkahét bevezetésének lehetőségét, miután a madridi kormány beleegyezett egy kísérleti projekt elindításába az érdeklődő vállalatok számára – írja a The Guardian.

A javaslattal a Más País nevű párt állt elő, amely beszámolt a kormánnyal való sikeres egyeztetésekről is. Iñigo Errejón, a párt elnöke a Twitteren úgy fogalmazott:

A négynapos (32 órás) munkahéttel elindítjuk korunk igazi vitáját. Ez egy olyan ötlet, amelynek eljött az ideje.

Az ötlet egyébként Új-Zélandtól Németországig egyre több figyelmet kap. Támogatói a termelékenység növekedésével, a mentális egészség javításával és a klímaváltozás elleni küzdelemmel is érvelnek.

Iñigo Errejón ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a több ledolgozott óra nem feltétlenül eredményez jobb munkát.

A párt arra tett javaslatot, hogy egy hároméves, 50 millió eurós projekt keretében mérjék fel a terv lehetőségeit, amely lehetővé teszi, hogy a benne résztvevő vállalatok minimális kockázati tényezőkkel számoljanak. Körülbelül kétszáz különböző cég vehetne részt ebben.

Az ötletnek persze akadnak ellenzői is, például az ország főbb üzleti köreiből. Ricardo Mur a Confederación Española de Organizaciones (CEOE) képviseletében egy decemberi fórumon például „őrületnek” nevezte a tervet, szerinte „a válság megoldása több munkát igényel, nem kevesebbet”.

YouTube csatorna

RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!