Közösségi oldalak

Külföld

Putyin: Sok külföldi cég a kormányaik nyomására vonult ki Oroszországból

Sok külföldi márka és vállalkozás nem önszántából hagyja el Oroszországot, hanem azért, mert nyomást gyakoroltak rájuk, és emiatt anyagilag szenvednek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Stratégiai Kezdeményezések Ügynökségének felügyelőbizottsági ülésén.

Moszkva azonban az elnök szerint senkit sem fog maradásra kényszeríteni.

Sokan, mint tudják, kormányaik nyomására hagyják el piacunkat. Nos, minden jót nekik. A piacunk elvesztése miatt azonban hatalmas veszteségeket szenvednek el. Ez az ő választásuk, ez az ő döntésük

– mondta Putyin, megjegyezve, hogy sok ilyen vállalat

“mindenféle öröm nélkül teszi ezt”

– mondta az elnök, hozzátéve, hogy személyesen is ismer ilyen céget.

“Ki akar elveszíteni egy jól működő üzletet, amelybe erőfeszítést, pénzt fektetett? Néha még csak nem is a pénzről van szó – sokan a szívüket fektették bele -, de a kormányuk nyomására kénytelenek távozni”.

Putyin szerint Oroszország nem fogja hagyni, hogy a változatos eszközök és infrastruktúra, amit ezek a vállalatok hátrahagynak, kárba vesszen, sőt, a hazai iparágak még profitálhatnak is a helyzetből.

“Úgymond jó örökséget hagynak maguk után, termelési infrastruktúrát, jól képzett személyzetet hagynak hátra. Lehet, hogy valaki azt gondolja, hogy mindez azonnal összeomlik és szétesik – de semmi ilyesmi nem történik. A mi cégeink, vállalkozóink felkarolják ezeket a vállalkozásokat és üzleteket, és folytatják ezt a munkát. És meglehetősen sikeresen”

– biztosította az orosz elnök.

Moszkva ukrajnai katonai műveletének megkezdése után számos nagy nyugati márka bejelentette, hogy kivonul az orosz piacról és felfüggeszti a beruházásokat. A svájci St. Galleni Egyetem közgazdászai szerint az elmúlt évben több mint 1400 vállalat döntött úgy, hogy elhagyja Oroszországot, köztük elektronikai gyártók, autógyártók, szállodák, bankok és étteremláncok.

Oroszországnak azonban sikerült alternatív útvonalakon – az úgynevezett “párhuzamos importon” keresztül – biztosítania az áruszállítást, ahol a termékeket továbbra is harmadik országokon keresztül szállítják Oroszországba anélkül, hogy a jogtulajdonosok márkaengedélyt adnának rá.

Ezen túlmenően az orosz kormány számos programot és kezdeményezést indított a hazai gyártók támogatására, amelyek az importhelyettesítés keretébe tartoznak.

Putyin szerint az ország rengeteg minőségi terméket állít elő, amelyek a közelmúltig a globális szereplők által támasztott verseny miatt nehezen jutottak el a hazai piacra.

A nyugati márkák távozása azonban azt jelenti, hogy “a hazai gyártóink egyedülálló fejlődési lehetőségeket kaptak, és ezeket ki kell használnunk”

– jelentette ki Putyin.