Közösségi oldalak

Hírek

Oroszország szerint az USA halálos vírusokkal kísérletezett Ukrajnában

Az orosz külügyminisztérium szerdán magyarázatot követelt Washingtontól amiatt, hogy – állítása szerint – az amerikaiak halálos kórokozókkal folytattak kísérleteket ukrán laborokban.

 

Az oroszok az utóbbi napokban kezdték hangoztatni, hogy az elfoglalt területeken bizonyítékot találtak arra, hogy az ukránok halálos biológiai fegyverekkel kísérleteztek A birtokunkba jutott dokumentumok megerősítik, hogy ukrán biológiai laboratóriumokban, Oroszország területének közvetlen közelében biológiai fegyverek összetevőinek kifejlesztése zajlott – mondta vasárnap Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Közlése szerint ezek a kísérletek többek között a pestis, a lépfene, a tularémia (nyúlpestis), a kolera kórokozóival zajlottak, amelyeket aztán biológiai fegyverként vethettek volna be. Most az oroszok erre még rátettek egy lapáttal, ugyanis azt állítják, hogy e kísérletek amerikai segítséggel zajlottak. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint ugyanis a kutatásokat a Pentagon finanszírozta.

Mégis mire készültek ott önök?

– tette fel a kérdést Zaharova, majd azzal folytatta, hogy

„Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának és elnöki hivatalának meg kell magyaráznia a világközösségnek – hivatalosan is, nem csak négyszemközt a politikusoknak –, hogy milyen programok zajlottak Ukrajnában.”

Részleteket követelünk, és a világ is várja ezeket önöktől – mondta az orosz külügyi szóvivő. Az ukrán elnöki hivatal egyik szóvivője tagadta, hogy ilyen kísérletek zajlottak volna, miközben a Pentagon szóvivője „abszurd álhírnek” nevezte az oroszok által elmondottakat.

Reuters nyomán