Közösségi oldalak

Külföld

Csak kibujt a szög a zsákból! – Az USA nem importál több orosz gázt, olajat és szenet, és nyomást gyakorol az EU-ra is!

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem importál több orosz gázt, olajat és szenet, amellyel szerinte az amerikai emberek újabb csapást mértek Vlagyimir Putyinra. A britek is leépítik az orosz importot, de nem azonnal, hanem fokozatosan, és az Európai Unió is már az év végéig megszabadulna orosz gáz iránti keresletének kétharmadától.

“Ma bejelentem, hogy az Egyesült Államok az orosz gazdaság fő ütőerét veszi célba. Betiltjuk az orosz kőolaj, földgáz és valamennyi energiahordozó importját”

– fogalmazott Biden.

“Ez azt jelenti, hogy többé nem fogadjuk az orosz kőolajat az Egyesült Államok kikötőiben, és az amerikaiak újabb erőteljes csapást mérnek Putyin hadigépezetére”

– tette hozzá az elnök.

Hangsúlyozta, hogy ezt a döntést Washington a szövetségeseivel “szorosan egyeztetve” hozta meg. “Nem járulunk hozzá Putyin háborújának támogatásához” – fogalmazott.

Annak ellenére, hogy a döntés jelentősen növelheti az energiahordozók árát, a demokrata és a republikánus párt tagjai is támogatták.

Az amerikai olaj- és gázipari vállalatokhoz szólva, Biden felhívta a figyelmet, hogy a háború “nem jelent ürügyet a túlzott áremelésekre” és a kormány nem fogja engedni, hogy “kizsákmányolják” az amerikai fogyasztókat. “Nincs itt az ideje a nyerészkedésnek és a túlárazásnak” – mondta az elnök.

Az Oroszországból származó kőolaj az Egyesült Államok importjának viszonylag kis százalékát teszi ki, a legtöbb kőolaj Kanadából érkezik Amerikába. Tavaly az Egyesült Államok napi közel 700 000 hordó kőolajat importált Oroszországból, miközben napi fogyasztási szükséglete 20 millió hordó.

A tervek között szerepel, hogy hosszú távú stratégiát dolgozzanak ki arra, hogyan lehetne segíteni az orosz nyersanyagtól sokkal jobban függő országoknak az energiaigényük kielégítésében. Joe Biden figyelmeztetett, hogy a szankciók nem csak az oroszokra vannak hatással, és tovább nőhet az üzemanyag ára az országban.

Az olaj ára Biden bejelentésére várva emelkedett – a nemzetközi viszonyítási alapnak számító Brent kőolaj ára több mint 5%-kal, hordónként 130 dollárra emelkedett.

Nagy-Britannia is leépíti az orosz importot, de csak fokozatosan

Az Egyesült Államokkal ellentétben az európai államok nem tudnak azonnali döntéseket hozni az orosz gáz- és olajimportra vonatkozóan, hiszen sokkal nagyobb a függőség.

Az Egyesült Királyság nagyjából az amerikai elnök bejelentésével egy időben közölte, hogy fokozatosan beszünteti az orosz olajimportját 2022 végéig, hasonlóan az Egyesült Államok terveihez. Kwasi Kwarteng brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai államtitkár a Twitteren azt írta, az év végéig tartó átállás elég időt ad majd a piacnak, a vállalkozásoknak és az ellátási láncoknak, hogy helyettesítsék a jelenleg 8 százalékot kitevő orosz importot.

A kormány tagjai még vizsgálják, pontosan hogyan tudják lecsökkenteni az orosz gáz brit felhasználását a mostani 4 százalékról nullára. Az biztos, hogy a folyamat fokozatos lesz, hogy a felhasználók kezdjék el pánikszerűen felvásárolni a tartalékokat.

Az EU már 2030 előtt függetlenítené Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól

Az Európai Bizottság szintén kedden terjesztett elő egy javaslatot, hogy Oroszország ukrajnai háborújára válaszul már jóval 2030 előtt függetlenítse Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A terv több intézkedést is tartalmaz, például az európai gázkészletek mielőbbi feltöltését, és azt, hogy a tagállamok hogyan reagáljanak az emelkedő európai energiaárakra – közölte Frans Timmermans európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos Strasbourgban.

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!