Közösségi oldalak

Külföld

Oroszország szerint az amerikaiak állnak a majomhimlő mögött

Igor Kirillov, az orosz hadsereg sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetője. Fotó: Szergej Csirikov / MTI / EPA

Legalább négy amerikai ellenőrzésű biolaboratórium működik Nigériában, ahonnan a majomhimlő kórokozójának világszerte terjedő nyugat-afrikai törzse származik, ezért Oroszország felszólítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetését, hogy vizsgálja ki ezek működését – jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka pénteken kamerák előtt nyilatkozva.

A tábornok szerint Abujában két, Zariában és Lagosban pedig egy-egy, az Egyesült Államok által ellenőrzött biolaboratórium működik.

Azzal összefüggésben, hogy az Egyesült Államok számos esetben megsértette a biológiai biztonságra vonatkozó követelményeket és tárolta felelőtlen módon a patogén bioanyagokat, felszólítjuk az Egészségügyi Világszervezet vezetését, hogy vizsgálja ki az Egyesült Államok által finanszírozott nigériai laboratóriumokat Abujában, Zariában és Lagosban, és tájékoztassa a világ közvéleményét az eredményekről

– mondta.

Kirillov azt hangoztatta, hogy az Ukrajna elleni invázió során az ukrajnai biolaboratóriumokban amerikai oktatóanyagokat találtak a himlőjárványok esetén alkalmazandó vészhelyzeti reagálásról. Hangot adott gyanújának, hogy a Pentagon érdeklődése e fertőzés iránt nem véletlen, mert a himlő kórokozójának visszatérése globális katasztrófát okozhatna.

Rámutatott, hogy az amerikai védelmi minisztérium 2003-ban kidolgozott egy himlő elleni védőoltási programot, amely a katonák, a diplomaták és az egészségügyi dolgozók számára kötelező. Ez szerinte arra utal, hogy az Egyesült Államok a himlővírust

harcászati felhasználásra szánt, kiemelt patogén biológiai ágensnek tekinti, és a jelenleg végzett vakcinázási tevékenység célja saját katonai kontingenseinek védelme.

Furcsa, szakértői ellenőrzést igénylő egybeesésnek nevezte, hogy európai és amerikai médiajelentések szerint a tavalyi müncheni biztonsági konferencián, a koronavírus-világjárvány közepén napirendre került egy, a majomhimlő-vírus új törzse által okozott járvány elleni küzdelem forgatókönyve.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a múlt héten emlékeztetett rá, hogy a himlő elleni védőoltás 1980-ig kötelező volt a Szovjetunióban, így lakosság egy része most is immunis Oroszországban.

MTI nyomán

YouTube csatorna

Médiapartnerek
Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!