Közösségi oldalak

Külföld

„Muszlimok, meg kell halnotok!” – gyereket ölt Amerikában egy zsidó férfi

Gyűlölet-bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg helyi idő szerint vasárnap azt a 71 éves amerikai férfit, aki Chicago közelében szombaton halálra késelt egy hatéves muszlim kisfiút, és súlyosan megsebesítette a gyerek 32 éves anyját.

Joseph Czuba, a gyilkos. Az áldozatok főbérlője volt, az anyja pedig Ciszjordániából származik (de ezek szerint nem palesztin, így hát marad a másik válasz, ráadásul telepesfeleség lehetett)

A rendőrség szerint a bűncselekménynek köze van az Izrael és a Hamász közötti háborúhoz, az elkövető „erre akart reagálni tettével”.

„Muszlimok, meg kell halnotok!” – kiáltotta a gyilkos, mielőtt egy katonai tőrrel 26-szor megszúrta a kisgyereket. Az anyán is több mint egy tucat sebet ejtett, de ő valószínűleg túléli a támadást.

Joe Biden amerikai elnök elítélte a bűncselekményt, melyet az alapvető amerikai értékekkel, a vallásszabadsággal ellentétesnek nevezett. Egyben részvétét fejezte ki a családnak, és gyógyulást kívánt a fiú anyjának. „Ennek a rémséges gyűlöletnek nincs helye Amerikában” – szögezte le az elnök. A rendőrök helyi idő szerint szombaton késő délelőtt találtak a fiúra és anyjára plainfieldi otthonukban, Chicagótól mintegy 65 kilométerre délnyugatra – közölte a Will megyei seriff hivatala a közösségi médiában.

A fiút kórházba szállították, ahol halottnak nyilvánították. A nőnek több szúrt sebe volt, de várhatóan életben marad. A kisfiúval 26 késszúrás végzett. „A nyomozók megállapították, hogy az áldozatok muszlim vallásuk és az Izrael és a Hamász közötti konfliktus miatt kerültek az elkövető célkeresztjébe” – írta a seriff közleményében.

MTI nyomán