Közösségi oldalak

Külföld

Medvegyev: a Hamász Ukrajnának szállított fegyvereket használ

A fegyverek, amelyeket Kijev nyugati támogatói aktívan szállítottak Ukrajnának, utat találtak a Hamász fegyvereseihez, és most “aktívan használják őket Izraelben” – írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök egy hétfői Telegram-bejegyzésben, hozzátéve, hogy a Kijevnek szállított jövőbeli katonai eszközök is a feketepiacon köthetnek ki.

“Innen már csak rosszabb lesz”

– figyelmeztetett Medvegyev, és azt jósolta, hogy a világnak

“hamarosan rakétákra, tankokra, sőt repülőgépekre kell számítania Kijevtől a feketepiacon”.

Szavai azok a találgatások közepette hangzottak el, amelyek szerint a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei amerikai gyártmányú fegyverekhez jutottak hozzá a hétvégi Izrael elleni támadásuk előtt. Az állításokat megerősítő szilárd bizonyítékok eddig nem kerültek elő.

Egy interneten keringő, nem ellenőrzött videó azonban azt mutatja, hogy egy palesztin fegyveres amerikai gyártmányú fegyvereket, köztük egy szabványos M136-os páncéltörő gránátvetőt mutogat, miközben köszönetet mond az ukránoknak a fegyverekért.

Medvegyev szerint az ukrajnai “korrupt hatóságok” nem haboznának elcserélni mindent, amit a támogatóiktól kaptak.

“Mindent ellopnak, amit látnak”

– állította a volt elnök, hozzátéve, hogy az Ukrajnának küldött nyugati fegyverek hamarosan konfliktusokat szítanának a világ más részein, akárcsak az a fegyverhalmaz, amelyet az amerikaiak Afganisztánban hagytak, amikor 2021-ben elhamarkodottan kivonultak az országból.

Az említett videó máris aggodalmakat váltott ki az Egyesült Államokban, Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő vasárnap azt mondta, hogy ki kell vizsgálni a videó eredetét. A kongresszusi képviselőnő a korábban Twitter néven ismert X-en azt is állította, hogy a fegyveresek által használt fegyverek egy része Ukrajnából vagy Afganisztánból származhat.

Washington a Moszkvával való konfliktus kezdete óta Kijev legnagyobb katonai támogatója. Az Egyesült Államok összesen 46,6 milliárd dollárt ölt Ukrajnának nyújtott katonai támogatásba, beleértve a közvetlen fegyver- és lőszerszállítmányokat, valamint a fegyverekre és felszerelésekre nyújtott támogatásokat és kölcsönöket.

Kijevet többször is megvádolták azzal, hogy visszaél a fegyverekkel, illetve eladta azokat. Hétfőn az ukrán katonai hírszerzés (GUR) Oroszországot hibáztatta az állítólag Ukrajnából a Hamásznak szállított fegyverekről szóló pletykákért.

Moszkva állítólag “lejárató” kampányt folytat Ukrajna ellen a Közel-Keleten – állította a GUR egy Facebook-bejegyzésben, hozzátéve, hogy a Hamász kezébe került fegyverek “trófeafegyverek” voltak, amelyeket az orosz erők zsákmányoltak az ukrán csapatoktól. Oroszország eddig nem kommentálta ezeket az állításokat.

A hír a Hamász és Izrael közötti legújabb eszkaláció közepette érkezett, amely múlt szombaton kezdődött, amikor a palesztin fegyveres csoport meglepetésszerű támadást indított több helyszínen a gázai határ mentén. Izraeli tisztviselők becslései szerint a Hamász támadásában több mint 700 ember halt meg, és több mint 2200-an megsebesültek.

Forrás: oroszhirek.hu