Közösségi oldalak

Hírek

Úgy szórta a hibásan kiutalt pénzt, mintha az övé lett volna

Jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 33 éves büntetlen előéletű battonyai nővel szemben, akinek tévedésből fél éven keresztül tízszeres összegű otthongondozási díjat folyósítottak, de ezt nem jelezte a folyósító felé, hanem a jogosulatlanul kapott pénzt a saját szükségleteire fordította.

A nő 2019. óta részesült a gyermekek otthongondozási díja elnevezésű ellátásban. A Békés Megyei Kormányhivatal Mezőkovácsházi Járási Hivatala 2022 januárjában tájékoztatta a nőt az ellátás havi összegének változásáról, mely 2022. január 01-étől kezdődően havi bruttó 171.500.-Ft – nettó 154.300.-Ft – összegben került megállapításra. Azonban a terhelt részére jogosan járó gyermekgondozási díj összegét a kormányhivatal tévesen rögzítette, és így a jogszerűen járó díj tízszeresét, azaz havi 1.543.000.-Ft-ot utalt ki a részére 2022. január és július hónapja között.

A terhelt 7 hónap alatt több mint 9.700.000.-Ft-ot vett fel jogosulatlanul, azonban a jogosulatlan vagyoni juttatás tényét nem jelezte; magatartásával a kormányhivatalt tévedésben tartotta annak érdekében, hogy havonta a jogosulatlan juttatás összegét megkapja, ezáltal több mint 9.700.000.-Ft összegű vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam részére. A nő a tévedésből átutalt magasabb összegű ellátási összeget saját szükségleteinek kielégítésére fordította. Utóbb a folyósító szerv kötelezte a terheltet a jogalap nélkül felvett ellátás és annak kamatai visszafizetésére – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.