Közösségi oldalak

Hírek

Tájékoztató a Békés megyei ügyészi szervek 18. heti tevékenységéről

Letartóztatásra irányuló indítvány

1.
Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt kezdeményezte a Gyulai Járási Ügyészség egy 28 éves Romániában élő, román állampolgárságú férfi letartóztatását.

A férfi a cselekmény elkövetését megelőzően egy internetes hirdetés útján sofőrnek jelentkezve került kapcsolatba embercsempészéssel foglalkozó személyekkel, akikkel megállapodott abban, hogy Magyarországról Nyugat-Európába fog szállítani menekülteket fejenként 200 euroért, oly módon, hogy az embercsempészek koordináták alapján megadják hol kell ezeket a személyeket felvennie és hova kell őket szállítania. Az embercsempészek a szállításhoz a gyanúsított rendelkezésére bocsátottak egy kistehergépkocsit. A terheltaz embercsempészést irányítószemélyek iránymutatásainak megfelelően a kistehergépkocsival Magyarországra jött, és 2022. május 03-án, a hajnali órákban Gyula térségében, a román-magyar határ közelébenfelvett a járműbe 18 fő, az ország területére illegálisan, a „zöldhatáron” belépő pakisztáni állampolgárt. A migránsok közül két személy a terhelt melletti ülésen, további 16 személy pedig a kistehergépkocsi padlóján szabálytalanul – rögzített ülés és biztonsági öv nélkül – foglalt helyett. Miután a külföldi állampolgárok a gépjárműbe beszálltak, a terhelt a kistehergépkocsival Budapest irányába indult, hogy a pakisztáni állampolgárokat Nyugat-Európába szállítsa.

Útközben az M44-es autóúton felfigyelt a járműre egy rendőrjárőr és megkülönböztető hang és fényjelzés használatával meg akarta állítani. A terhelt azonban a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, gyorsítani kezdett, időnként a 150 km/h-át is meghaladó sebességgel megkísérelt elmenekülni a rendőrök elől. Menekülés közben telefonon folyamatosan kapcsolatot tartott az embercsempészést irányító személyekkel, akik próbálták segíteni őt, hogy milyen irányba menjen a rendőri intézkedés elkerülése érdekében. Az iránymutatásnak megfelelően letért az M44-es autóútról a 44-es számú főútra, amelyről nagy sebességgel jobbra kisívben szándékozott bekanyarodni a 443-as számú főútra, azonban eltúlzott haladási sebessége miatt sodródva letért az úttestről, és egy beton közvilágítási oszlopnak, majd egy csővezetéknek ütközött. A baleset következtében a raktérben utazók közül az egyik migráns 8 napon túl gyógyuló csonttörést szenvedett el, míg a kistehergépkocsiban utasként tartózkodó további 17 személy, valamint a terhelt8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek el.A balesetet követően a rendőrjárőrök a 18 fő külföldi állampolgárt elfogták.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, de a bűncselekmény jellege, és az elkövetés szervezettsége alapján megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábon hagyása esetén a terhelt a még ki nem hallgatott tanúk, bűntársak befolyásolásával, megfélemlítésével, illetőleg a még fel nem lelt esetleges tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével vagy elrejtésével a bizonyítást veszélyeztetné.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását.

Büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvány

1.
Garázdaság vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 39 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, aki egy közlekedési konfliktusból kifolyólag bántalmazott egy másik férfit.

A sértett férfi 2022. március 19-én, a délelőtti órákban egy autót vezetve közlekedett Békéscsabán, a Kolozsvári utcán, amikor a Batsányi utca kereszteződésének elhagyása után az egyik kapubejáróból kitolatott elé a terhelt egy teherautóval. A sértett dudával jelezte a terheltnek, legyen figyelmesebb, ezt követően kikerülte őt és továbbhaladt, majd észlelte, hogy a terhelt szorosan az autója mögött közlekedik. A sértett befordult egy utánfutó-kölcsönzőhöz, ahová nagy sebességgel a terhelt is követte, indulatosan kiszállt a teherautójából, odament a sértetthez, kiabálni kezdett vele, majd egy alkalommal mindkét kezével meglökte és megfeszített mellkasával lökdösni is kezdte nevezettet, illetőleg egy alkalommal combbon rúgta. A sértett férfi értesítette a rendőrséget, a terhelt azonban nem várta meg a kiérkező rendőröket, beszállt a teherautójába és elhagyta a helyszínt. A terhelt kihívóan közösségellenes, erőszakos cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

2.
Közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 36 éves büntetlen előéletű hódmezővásárhelyi illetőségű, de gádorosi tartózkodási helyű férfival szemben, aki igazoltatáskor egy hamis ukrán jogosítványt adott át az intézkedő rendőrnek.

A férfi – aki magyar vezetői engedéllyel soha nem rendelkezett – az igazoltatást megelőzően valamikor szerzett egy nevére szóló,színes tintasugaras nyomtatóval elkészített, hamis ukrán vezetői engedélyt. A férfi2022. január 08-án a tulajdonát képező személygépkocsival Tótkomlóson közlekedett, amikor vele szemben a Mezőhegyesiúton közúti ellenőrzésre került sor. Az intézkedés során, az eljáró rendőr felszólítására a vezetési jogosultság igazolására a terhelt a korábban megszerzett hamis ukrán vezetői engedélyt adta át az intézkedő rendőrnek.
Az ellenőrzést végző rendőr a vezetői engedély hamisságát azonnal felismerte, és azt lefoglalta.

3.
Kábítószer birtoklása előkészülete bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 31 éves büntetett előéletű csabacsűdi illetőségű, de szarvasi tartózkodási helyű férfival szemben, aki saját fogyasztásának biztosítása érdekében kannabiszt akart termeszteni.

Aférfi 2020 novemberében elhatározta, hogykannabisz növénymagokat rendel külföldről, majd az így megszerzett, kábítószerneknem minősülő növénymagokat szarvasi tartózkodási helyén elülteti, és gondoznifogja abból a célból, hogy a későbbiek során belőlük kifejlődött kannabisz
növényegyedekből a saját marihuána-fogyasztását biztosítsa.Elhatározásának megfelelően 2020. november végénkannabisz növénymagokat rendelt Hollandiából.

Meg is érkezett 2020. december 03-án Hollandiából a levélküldemény, amely 3 db kannabisz növénymagot tartalmazott, de azt a nyomozó hatóság lefoglalta, így az nem került a férfihoz. Ez azonban nem szegte kedvét: 2021 februárjában ismétmagokat rendelt Hollandiából, a küldemény ebben az estben is megérkezett 3 db kannabisz maggal, de a nyomozó hatóság az előzőhöz hasonlóan ezt is lefoglalta. 2021 áprilisában ismételten nekifutott a rendelésnek: 2021. április 26-ánHollandiából érkezett küldemény ezalkalommal 9 db kannabisz növénymagot tartalmazott, de ez is lefoglalásra került. Ettől függetlenül a férfi 2021 szeptemberében kábítószernek minősülő kannabiszt szerzett meg, majd szarvasi tartózkodásihelyén elfogyasztotta, ugyanis a nyomozás során vizeletéből a szakértő a kannabisz hatóanyagát mutatta ki.

Vádemelés mértékes indítvánnyal

1.
Kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség és vádiratában elzárás büntetés kiszabására tett indítványt egy 24 éves büntetett előéletű mezőhegyesi férfi ellen, aki egy rendőrautót rongált meg. A járási ügyészség indítványa szerint az okozott kárt is meg kell majd térítenie.

A férfival szemben 2021. augusztus 15-én, a délutáni órákban mezőhegyesi tartózkodási helyén történt családi veszekedés miatt rendőri intézkedésre került sor. Az ittas állapotban lévő férfi az intézkedés során minden előzmény nélkül, egy alkalommal lábbal belerúgott a rendőrségi szolgálati személygépkocsi bal hátsó sárvédőjébe. A rúgás következtében a karosszériaelem behorpadt, az okozott rongálási kár közel 200.000.-Ft.

2.
Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 58 éves büntetlen előéletű orosházi férfi ellen, aki balesetelhárítási kötelezettségének elmulasztásával okozati összefüggésben elhunyt egy 77 éves idős nő.

A férfi 2021. március 19-én, a reggeli órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett Orosháza lakott területén, a Huba utcán a Rákóczi utcafelől a Lehel utcairányába. Haladása során a Huba utca külső forgalmi sávjában a Könd utca kereszteződésében lévő forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzésére a gépjárművével megállt oly módon, hogy a jelzőlámpánál előtte másik jármű nem állt. A jelzőlámpa zöld jelzésre váltását követően a férfi a járművel 30 km/h sebességre gyorsítva elindult.Ezzel egy időben az idős sértett kerékpárt vezetve közlekedett Orosháza lakott területén, a Köndutcán a Kórházutca felől a Huba utca irányába. A férfi az elindulását követően figyelmetlensége miatt csak késedelemmel észlelte aHuba utca –Könd utca kereszteződésben a számára balról kerékpárral közlekedő idős nőt, melynek következtében összeütköztek.A terhelt által igénybe vett forgalmi sáv közlekedési rendjét szabályozó forgalomirányító fényjelző készülék zöld jelzésre váltásakor a sértett számára irányadó jelzőlámpa 3 másodpercig folyamatos sárga, majd ezt követően piros jelzést mutatott.

Amikor a sértett a Huba utca úttestjét keresztezve a forgalmi irányokat elválasztó osztószigetet elhagyva megkezdte a behaladást a terhelt által igénybe vett úttest jobb oldali pályatestére, akkor a későbbi ütközési helytől a terhelt 23 méter, míg a sértett 10,3 méter távolságban volt.A terhelt által alkalmazott30 km/h sebességhez késedelem nélküli intenzív fékezésesetén 14,3-15,4 méter féktávolság tartozik, így –amennyiben a férfi a balesetelhárítási kötelezettségének eleget tett volna –a jármű az ütközési pont előtt megállítható lett volna.A baleset következtében az idős sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően, 2021. május 24-én elhalálozott. A baleset során elszenvedett sérülések és a sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés van.

A terhelt a cselekményével –a balesetelhárítási kötelezettségének elmulasztásával –megszegte a KRESZ 3.§ (1) bekezdésc) pontjábanfoglaltakat, amely szerint aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy-és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 300.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

3.
Folytatólagosan elkövetett kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 41 éves büntetett eleki nővel szemben, aki kétszer is felgyújtotta ugyanazt a házat.

A vádbeli időben a nő édesanyja élettársával együtt egy Sarkad, Nárcisz utcai lakatlan, körbekerítetlen házban lakott önkényes lakáshasználóként. 2021 áprilisában a nő több alkalommal vendégkénttartózkodott a házban, de ezen alkalmakkor többször ittasan agresszíven viselkedett, ezért anyjának élettársa, hogy elkerülje a rendőri intézkedést, elzavarta őt az ingatlanból. A terhelt azért, hogy ezt megbosszulja, 2021. április 29-én az esti órákban bement a házba azzal a szándékkal, hogy azt bosszúból felgyújtsa. A házban ekkor senki sem tartózkodott. A nő a ház konyhájában, valamint egyik szobájában a berendezési tárgyakat szándékosan meggyújtotta, majd elhagyta az ingatlan területét. A tűz rövid időn belül átterjedt a födémre és a ház tetőszerkezetére is. A tüzet a 15 méterre lakó szomszédok észlelték és azonnal értesítették a tűzoltóságot, akik a tüzet eloltották.

A nő 2021. május 01-jén visszatért a házhoz, mivel észlelte, hogy az az általa szándékosan okozott tűz folytán nem semmisült meg teljesen, ezért elhatározta, hogy az ingatlant ismét felgyújtja. Így is tett: a bútorokat ismét meggyújtotta, majd távozott az ingatlanból és a vasútállomáshoz ment, ahol a vonatról leszálló édesanyjával közölte, hogy bosszúból felgyújtotta a házat. A szomszédok ismét kihívták a tűzoltókat, akik a tüzet eloltották, de a ház annyira megrongálódott – födémszerkezete és több oldalfala is kidőlt –, hogy használhatatlanná vált. A gyújtogatással okozott 420.00.-Ft-os kár jelenleg is megtérítetlenül fennáll.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsősorban arra tett indítványt, hogy a bíróság jelen ügyet egyesítse a nővel szemben garázdaság vétsége miatt folyamatban lévő másik büntetőüggyel, és a nőt végrehajtandó fogházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és kötelezze őt a sértett részre okozott kár megtérítésére

– tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.