Közösségi oldalak

Hírek

Szijjártó: háborús propagandából jeles az amerikai nagykövet tevékenysége

Háborús propagandából jeles David Pressman budapesti amerikai nagykövet, az Egyesült Államok jól láthatóan megpróbálja Magyarországot belenyomni a háborús táborba, de hazánk a globális békepárti többséghez tartozik – szögezte le pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a bangladesi kereskedelmi miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva David Pressman előző napi nyilatkozata kapcsán kijelentette: “szeretném világossá tenni, a nagykövet, az nagykövet, és nem helytartó”.

“Én legalábbis azért küldök nagyköveteket más országokban, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javítsák, nem azért, hogy okosabbnak gondolják magukat a helyieknél”

– fogalmazott.

“Azt értjük, hogy Pressmann nagykövet úr szerint nekünk a háborúval kéne foglalkoznunk. Tehát háborús propagandából jeles. Ez látszik a plakátokon, ez látszik a nyilatkozataiban is, háborús propagandából jeles. De mi ebből nem kérünk, mert mi nem a háborúval akarunk foglalkozni, hanem a békével. Mi nem háborút akarunk, hanem békét akarunk”

– közölte.

“Értjük, hogy az amerikaiak megpróbálnak minket belenyomni a háborús propagandába, értjük, hogy megpróbálnak minket belenyomni a háborús táborba, de mi a béketáborhoz tartozunk. Mi ahhoz a globális többséghez tartozunk, amely békét akar”

– tette hozzá.

Hangsúlyozta: “mi továbbra is a legfontosabb kérdéssel foglalkozunk (…), ami pedig az, hogy legyen béke, mert emberéleteket csak békével lehet menteni, háborúval, fegyverszállítással, háborús propagandával csak a halálos áldozatok számát lehet növelni”.

Szijjártó Péter az orosz gázszállítási szerződéssel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy hazánknak még a legnehezebb energiaválságban sem kellett semmifajta korlátozást bevezetnie, mindig biztosított volt az ellátás és ezután is az lesz.

“Ami az árat illeti, látom, hogy az ellenzéki oldal hemzseg földgázügyi szakértőktől. A helyzet az, hogy anélkül, hogy elárulnék bármi olyat, amit üzleti titoknak neveznek, azt mindenképpen nyugodtan el tudom mondani, hogy a világpiaci árak alakulása mindig kéthónapos csúszással jelentkezik az árformula alapján a Magyarország által fizetendő árban”

– közölte.

“Úgyhogy nyugalom, ha lefele megy a földgáz ára a világpiacon, akkor az általunk fizetendő ár is lefele megy. Természetesen ez igaz a másik irányba is, ott majd azt kérem az ellenzéki szakértőktől, hogy ne reklamáljanak, hogyha nem fizetünk magasabb árat két hónapon keresztül, mint amilyen a világpiaci áremelkedés, mert a szerződés csak két hónappal követi a világpiaci árak alakulását”

– fűzte hozzá.

A miniszter a paksi bővítésről kötött szerződés módosítását is érintette, és leszögezte, nincsen tervben olyan strukturális váltás, amely érintené a kivitelezőt vagy a projektcéget, pusztán az idő múlása által diktált változtatásokról van szó, ugyanis már kilenc év eltelt az eredeti megállapodás megkötése óta.

“Technikai módosítások vannak annak érdekében, hogy gyorsabbak tudjunk lenni a beruházással. Azt várjuk el az Európai Uniótól, hogy ne akadályozza a szerződésmódosítást, az mindenben megfelel az európai szabályoknak”

– emelte ki.