Perzselő aszfalt – hőkamerás felvételek az M7-es autópályáról

Mérnökségi szakembereknek sincs könnyű dolga hőségriadó idején. Nemrég az M7-es autópálya elválasztósávjában zajló kaszálási munkákról készített a Magyar Közút hőkamerás felvételeket (is).

Ezen jól látszik, hogy mennyivel forróbb az aszfalt, mint az út menti környezet. Érdekes látni, hogy az elválasztósávban lévő növényzetnél 32 fok körüli a hőmérséklet, míg az autópálya lehajtó ágán, ahol kisebb a forgalom és az autók menetszele is kevésbé „hűti” a burkolatot, ott már közel 49 fokot mértünk. És akkor arról nem is beszéltünk még, hogy az aszfaltozási munkáknál jóval 100 fok feletti hőmérséklet a jellemző! Ilyen időjárási körülmények között ez azt is jelenti, hogy egy friss aszfaltozásnál még a szokásosnál is több időt kellett várni, hogy megfelelő hőmérsékletre hűljön vissza a burkolat.

Az elmúlt napokban egyébként társaságunk valamennyi munkaterületére és munkahelyére kiterjedően hőségriasztást rendeltünk el. A munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodunk az utakon dolgozó – útüzemeltető és útellenőr – szakembereinkről hőség idején. Biztosítjuk számukra a megfelelő hőmérsékletű ivóvizet, a megfelelő öltözéket, védőkészítményeket stb. Az úton folyó munkákat a lehetőségekhez képest megpróbáljuk megfelelően átütemezni napszakokon belül úgy, hogy közben a szükséges beavatkozásokat is maradéktalanul elláthassuk. De nemcsak magunkra, az úton lévőkre is gondolunk, így ha szükséges és lehetséges, akkor a jelentősebb torlódások idején, ha huzamosabb ideig áll a forgalom, akkor vízosztásra is felkészültek mérnökségeink.

A Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy a következő napokban is fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a hőség orvosmeteorológiai szempontból is megviseli a járművezetőket, emiatt érezhetően sok a közúti baleset is.

https://www.instagram.com/p/CQfgdL2Bpjz/?utm_medium=copy_link

 

Copyright © 2015-2021 KELETEN.HU – Impresszum