Közösségi oldalak

Hírek

Négy embercsempész, hat határsértő Lőkösházánál

Embercsempészéssel gyanúsítható román állampolgárokat fogtak el a rendőrök Eleken és Lőkösházánál. Az egyik férfi autójában hat külföldi utazott, ők nem tudták hitelt érdemlően igazolni azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon.


Lőkösháza külterületén 2023. február 20-án 5 óra körül a Lőkösháza Határrendészeti Kirendeltség rendőrei ellenőriztek egy román honosságú személygépkocsit. A román állampolgárságú vezető mellett hat külföldi ült benne. Hárman közülük nepáli, ketten indiai egy utas pedig pakisztáni állampolgárnak vallotta magát, de személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon, nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrök valamennyijüket a határrendészeti kirendeltségre vitték.

A Határrendészeti Kirendeltség Gyula munkatársai nem sokkal később Eleken állítottak meg egy autót, amiben három román állampolgárságú férfi utazott, ők a jelenlegi információk szerint kapcsolatban voltak a Lőkösházán elfogott, embercsempészéssel gyanúsítható autóssal, segíthették az ő tevékenységét, részt vehettek abban. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának nyomozói a négy román állampolgárt embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette. A rendőrség a határsértőket az ellenük indult idegenrendészeti eljárás keretében átadja a román hatóság képviselőinek – tájékoztatta portálunkat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.