Közösségi oldalak

Hírek

Munkavédelmi szabályokat sértettek meg, ezért súlyosan megsérült egyik kollégájuk

Súlyos egészségromlást okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 44 éves büntetlen előéletű békéscsabai és egy 51 éves szintén büntetlen előéletű okányi férfival szemben, akik megsértették a munkavédelmi foglalkozási szabályokat és a szabályszegéseikkel összefüggésben súlyosan megsérült egyik kollégájuk. A járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság mindkét férfit határozott időre tiltsa el az erdészeti jellegű tevékenységek végzésétől.

A vádbeli időben a 44 éves férfi főépítésvezető beosztásban dolgozott egy vasúti pályák karbantartásával, felújításával foglalkozó cég békéscsabai telephelyén, míg az 51 éves férfi előmunkás volt, amely munkakör a kiadott munkák során a munkáscsapatok irányítását foglalta magában. A cég alkalmazottai 2022. január 21-én 6 óra 30 perckor kezdték munkájukat a 44 éves férfi vezetésével; a munkavállalók feladata a telephelyen lévő 2 db elöregedett nyárfa kivágása volt. A fadöntést és a benzinmotoros fűrész kezelését az 51 éves férfi végezte, aki nem rendelkezett a fadöntéshez előírt végzettséggel, illetőleg a benzinmotoros fűrész kezeléséhez szükséges képesítéssel sem.

Az első fa kivágása rendben megtörtént, azonban a második fa kidöntése során baleset történt. Annak érdekében, hogy a fa a kívánt irányba dőljön, a fa egyik, kb. 10 méteres magasságban lévő Y elágazásán a kft. munkavállalói átdobtak egy kötelet annak a végére kötött 1 méter hosszú, 8-10 cm átmérőjű ággal. A kötelet visszahúzva az ág keresztben befeszült az Y elágazásba, majd a kötelet egy teherautó vonószemére kötötték, ami nagy erővel húzta a kötelet. A döntő vágás közben a fa a törzsének tengelye körül elfordult, ennek hatására az Y elágazásból kicsúszott a kötélre kötött ág, és oldalirányba kivágódott. Az elszabadult kötélvég a hozzá kötött 1 méter hosszú ággal együtt a munkaterületen, a fától kb. 40 méter távolságban tartózkodó egyik munkavállaló combjának csapódott, aki ennek hatására a földre esett. A sértett a baleset következtében súlyos, többszörös combtörést szenvedett, amelynek tényleges gyógyulási ideje 7 hónap volt és műtéti beavatkozást, csontbeültetést is indokolt.

A munkavédelemtől szóló 1993. évi XCIII. törvény 40.§-a értelmében a munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók, sem a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét és biztonságát ne veszélyeztesse. A munkahelyi baleset azért következett be, mert a terheltek megsértették a rájuk irányadó munkavédelmi, munkabiztonsági, foglalkozási szabályokat. A főépítésvezetőnek a munka megkezdése előtt gondoskodnia kellett volna arról, hogy a veszélyeztetett körzetben senki ne tartózkodjon, illetőleg a szabálytalan munkavégzést le kellett volna állítania.

Amennyiben a láncfűrészt használó másik terhelt rendelkezett volna a fadöntéshez előírt végzettséggel, illetve fakitermelő szakmunkásként a legalább 2 éves szakmai gyakorlattal, úgy észlelhette, illetve feltételezhette volna az elöregedett fa korhadtságát, lehetősége lett volna a megfelelő technológiát alkalmazni tevékenysége során, és ő sem gondoskodott a veszélyeztetett terület kiürítéséről – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.