Közösségi oldalak

Hírek

Mint a Macskajaj c. filmben – vizet adott el üzemanyag helyett!

Kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában elzárás büntetés kiszabására tett indítványt egy 23 éves büntetett előéletű biharkeresztesi férfival szemben, aki gázolaj helyett vizet adott el két méhkeréki férfinak. A járási ügyészség indítványa szerint a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére okozott kárt, illetőleg a nyomozás során felmerült, 385.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie.

A férfi 2023. január 24-én, a délelőtti órákban Gyulán, az egyik áruház parkolójában odament egy általa nem ismert méhkeréki férfihoz, álnéven bemutatkozott és azt állította, hogy Békéscsabán dolgozik egy útépítéssel foglalkozó cégnél, és kimaradt kb. 900 liter gázolaj, amit el kellene adnia. A méhkeréki férfi, aki kamionsofőrként dolgozik, érdeklődést mutatott az üzemanyag iránt. A terhelt először azt mondta neki, hogy 500.-Ft literje a gázolajnak, majd azt, hogy beszélt a főnökével, aki beleegyezett, hogy 430.-Ft/liter vételárért megveheti a gázolajat. Ezen az áron meg is egyeztek 500 liter gázolaj megvásárlásában, ezért telefonszámot cseréltek azzal, hogy a terhelt aznap délután felhívja a sértettet, mert akkor tudja megmondani, hogy hol veheti át a gázolajat tőle.

Közben a méhkeréki férfi felhívta telefonon egy barátját, egy szintén méhkeréki férfit, aki egy közúti teherszállítással foglalkozó cég ügyvezetője, elmondta neki a történteket és megkérdezte tőle, hogy őt is érdekli-e a gázolaj. Meg is egyeztek egymással, hogy a gázolajat közösen, fele-fele arányban fogják megvásárolni. Ennek érdekében egy személyautóval és a hozzá kapcsolt utánfutóval az eladó által telefonon megadott helyszínre, a dobozi Körös-híd mellett, a dobozi oldalon lévő egyik tanyához vezető bekötőútra mentek. A terhelt itt 15 db 25 literes, folyadékot tartalmazó műanyag kannát adott át a sértetteknek, és azt állította valótlanul, hogy a kannák 30 literesek és azokban összesen 508 liter dízel üzemanyag van, de csak 500 liter üzemanyag árát kell kifizetniük.

Valójában a férfi a kannákba kb. 350 liter mennyiségű vizet töltött, a folyadék tetejére pedig csekély mennyiségű gázolajat öntött azért, hogy a sértetteket ily módon tévedésbe ejtse, és abban a tudatban vásárolják meg tőle a kannákban lévő folyadékot, hogy az gázolaj. A vételár kifizetése előtt a sértettek meg is szagolták a kannákban lévő folyadékot, de nem vették észre a csalást, ezért közösen összesen 215.000.-Ft-ot fizettek ki a gázolaj vételáraként a helyszínen a terheltnek. A sértettek a megvásárolt kannákban lévő folyadékot megfelezték és hazavitték.

Amikor megkísérelték hordókba átfejteni az üzemanyagot, akkor észlelték, hogy az általuk megvásárolt üzemanyag a megállapodásukban foglaltaknál jóval kevesebb mennyiségű és ténylegesen nem is üzemanyag, hanem minimális mennyiségű gázolajjal összekevert víz. A terhelt ily módon jogtalan haszonszerzési célzattal megtévesztette, illetőleg tévedésben tartotta a sértetteket, és részükre egyenként 107.500.-Ft kárt okozott – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Bevezető képünk illusztráció!