Közösségi oldalak

Hírek

Miklós Attila: méltatlan Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűléséhez, ahogy intézték a bankváltást

Novemberben is összeült Békéscsaba közgyűlése, ahol több mint 35 napirendi pontot tárgyalt a testület. Többek között szó esett a helyi adóbevételekről, pályázatokról és a posták helyzetéről.


Miklós Attila önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már az előző közgyűlésen is lehetett látni, hogy a tervezetthez képest több helyi adóbevétele lesz az önkormányzatnak. Az elműlt közgyűlésen pedig már az is bebizonyosodott, hogy ez a plusz bevétel meg fogja haladni az 1,7 milliárd forintot. A helyi vállalkozások adóbefizetései minden évben jelentős részét képezik az önkormányzat anyagi forrásainak, ezek döntő szerepet játszanak a kötelező és önként vállalt feladatok ellátásában is. A többletbevételnek köszönhetőenlehetősége nyílik a városnak több területen is többletforrások biztosítására, például: a közterületek karbantartására, aválasztókerületi mikrofejlesztésekre, asport támogatására és infrastrukturális fejlesztésekre. Jól látszik Békéscsaba gazdasági szerkezetéből, hogy érdemes építenünk a helyi gazdaságokra, helyi vállalkozásokra.

A képviselő kiemelte, hogy 2022 novemberben döntött úgy a Magyar Posta, hogy bezárja a kispostákat. Azóta pedig hangzatos ígéretek és semmire nem vezető tárgyalások után, továbbra sem történt előrelépés az újranyitással kapcsolatban. Nemrég arról lehetett olvasni, hogy van esély a postai szolgáltatás visszaállítására Jaminában. Jelenlegi információink alapján nem a posta eddigi épületében, hanem egy eddig nem ismert helyszínen, egyablakos ügyintézés mellett tervezik a működtetést. Úgy gondoljuk, hogy ez a jelenlegi állapot szempontjából pozitív fejlemény, az előző állapothoz képest viszont mindenképpen visszalépésnek számít.

Miklós Attila végül azzal zárta sajtótájékoztatóját, hogy zárt ülésen tárgyalta a testület a város számlavezető bankjának kiválasztását. Az önkormányzat három beszerzési eljárást folytatott le, ami azért nem volt szokványos, mert sem a pénzügyi bizottság, sem a Közgyűlés véleményét nem kérte ki a polgármester. A három eljárás közül kettő eredménytelennek nyilvánítását követően a harmadik eljárást a MBH nyerte meg. Nincs kétségünk afelől, hogy az önkormányzat saját szabályainak megfelelően folytatta le az eljárást. Arra viszont szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egy ilyen fontos ügyben legalább a szakbizottság véleményét ki kellett volna kérnie a városvezetésnek, mert ez nem a polgármester saját, hanem városunk, Békéscsaba számlavezetését érintő döntés. Az ilyen jellegű eljárás lefolytatása lehet szabályos, de mindenképpen méltatlan Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűléséhez.