Közösségi oldalak

Hírek

Még mindig kínlódunk az óraátállítással, mert egyes politukusok nem tudnak dönteni

A szombatról vasárnapra virradó éjjel térünk át a nyáriról a téli időszámításra, azaz hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára; az óraállítás miatt a legtöbb éjszakai járat közlekedése nem változik a hajnali órákban.

Indul tehát a téli időszámítás, a változás szembetűnő lesz. Míg jövő szombaton még 7:20-kor kel a Nap, addig vasárnap már 6:21-kor, és a napnyugta is egy órával korábbra kerül, 17:34-ről 16:33-ra. Ez utóbbi a „legfájdalmasabb”, hiszen nagyon korán ránk köszönt a sötétség, és az időpont napról napra még közelebb csúszik a december 22-ei téli napfordulóig, amikor már 16 óra előtt búcsúzunk a csillagunktól.

Az évi kétszeri átállás megterheli az emberi szervezetet, és már gazdasági haszna sincs, illetve mindenki gyűlöli, ezért az EU 2019-ben döntött az óraátállítás eltörléséről. Csakhogy a tagállamoknak egyezségre kellene jutniuk, melyik időszámításnál szeretnének maradni, ami ezidáig nem sikerült. Előrelépés egyelőre nem is látszik, ezért még egy darabig biztosan minden marad a régiben.