Közösségi oldalak

Hírek

Márki-Zay: ha Orbán bukik, lesz népszavazás az Alaptörvényről, még ha abból jogi-politikai válság robban is ki

Márki-Zay Péter az ellenzéki megemlékezésen, 2021. október 23-án. Fotó: Béli Balázs / Alfahír

A HVG360 számolt be arról, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Financial Times kiküldött tudósítójával beszélgetett az egyik legfontosabb ellenzéki kihívásról, a fideszes mélyállam leépítéséről.

Azt ugyanis kétharmados alaptörvényi védelem biztosítja.

Megszavazta a Fidesz-KDNP: Polt Péter kétharmados védelmet kapott, a bányászatot is kiszervezte a NER
Az ellenzéki képviselők az előválasztással foglalatoskodtak, a NER is gőzerővel készült a 2022 utáni időszakra, és több – egymástól eltérő területet érintő – salátatörvényt is benyújtott az utóbbi egy hónapban a Parlament elé. 

Mindenesetre Márki-Zay Péter azért tartja fontosnak, hogy felhatalmazást kérjen az állampolgároktól az alaptörvény feles megváltoztatása érdekében, mert különben nem lát lehetőséget a jelenlegi kormányfő befolyásának megtörésére. Hiszen az továbbra is kézben tartana egy sor fontos hatalmi tényezőt, ám vissza kell állítani a fékeket és ellensúlyokat.

A referendumhoz még úgy is ragaszkodik, hogy nem kizárt: a választott módszerrel maga is törvényt sért és jogi-politikai válságot robbant ki

– hivatkozik a politikusra a HVG360.

Márki-Zay szerint azonban a tét a rendszerváltás, így már a tavaszi választás sem lesz mindennapi.

A cikk több szempontot is vizsgál, az egyik az, hogy vajon mit szólnának az uniós szövetségesek a NER akár törvénytelen elmozdításához, egy alkotmányos válsághoz. Hiszen Orbán „az illiberális demokrácia önjelölt bajnoka, Moszkva és Peking nagy barátja”, ugyanakkor az Unió ragaszkodik a törvényes formákhoz. Márki-Zay azonban erre azt mondja, hogy a mostani kormányfő már nem tekinthető demokratikus partnerek szövetségesének, ezért nevetséges volna az ő szabályai szerint játszani.

Forrás: Alfahír