Közösségi oldalak

Hírek

LMP: országos zöldfelületi moratóriumra van szükség

Országos zöldfelületi moratórium elrendelését sürgeti az LMP.

Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján kiállt amellett, hogy a zöldfelületek aránya és nagysága ne csökkenjen tovább Magyarországon. Ne lehessen gazdasági indokkal, ingatlanfejlesztéssel, gyárépítéssel aktív zöld felületet megszüntetni és ne lehessen kivételt sem tenni! – szorgalmazta. Jelezte: az ezt célzó – korábban „lesöpört” – országgyűlési javaslataikat ismét beadják a következő napokban.

Érd alpolgármestere kiemelte: az önkormányzatok a jelenlegi finanszírozási modell miatt sokszor arra kényszerülnek, hogy zöldfelületeket adjanak fel. Az LMP a zöldmezős beruházásokat egyáltalán nem engedélyezné, az ipari telepítéseket kizárólag barnamezős beruházásként tenné lehetővé.



Tetlák Örs az LMP tízpontos klímavédelmi programjának ötödik elemét ismertetve arra is kitért, hogy ne lehessen kiszolgáltatni a zöldterületeket az akkumulátorgyártóknak, az ingatlanosoknak, illetve tűzifatermelés céljából sem.
Az LMP az erdőművelés radikális megváltoztatását is szeretné elérni. Megszüntetnék a tarvágást a természetközeli területeken. Ne lehessen nagy területen erdőt kivágni akkor sem, ha azt felújításnak vagy véghasználatnak nevezik! – hangsúlyozta.

Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy a kormány erdőtelepítési programja – amelynek keretében 2030-ra 27 százalékra növelnék az erdők arányát – lassan halad. Megjegyezte: a plusz hat százalék erdőtelepítésről lehet ugyan hallani, de arról már nem nagyon, hogy a meglévő 21 százalékkal mi történik. A politikus az állami erdészetek feladatává tenné az erdőkincs megőrzését, megóvását, a nemzeti parkokhoz tartozó erdőket pedig kivonná a gazdálkodás alól. Ezeket erdőrezervátummá kell tenni – hangsúlyozta Tetlák Örs.

MTI