Közösségi oldalak

Hírek

Letartóztatták az idős embereket kirabló 23 éves büntetett előéletű végegyházi férfit

A Békés Megyei Főügyészséga bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette, súlyos testi sértés bűntette és egy másik rablás bűntettének kísérlete miatt kezdeményezte egy 23 éves büntetett előéletű végegyházi férfi letartóztatását, aki szombat hajnalban Orosházán, a piac közelében rátámadt egy 70 éves idős nőre és elvette 3.200.-Ft-ját.

A férfi 2021. július 31-én 05 óra előtt pár perccel Orosházán, a Szabadság tér 1. szám előtt az utcán útonállás-szerűen megállította a gyalogosan ott közlekedő 70 éves nőt, és pénzt követelt tőle. Amikor az idős sértett nem tett eleget a követelésnek, a gyanúsított két kézzel ellökte, majd a földre került sértettet legalább egy alkalommal megrúgta, több alkalommal pedig tenyérrel megütötte, majd a sértett értékeinek megszerzése érdekében elkezdte rángatni a sértett karján lévő táskát. A férfi cselekményével akkor hagyott fel, amikor a sértett a bántalmazás miatt végül belegyezett, hogy átadja a pénzét: pénztárcájából előbb 4 db 500.-Ft-os bankjegyet adott át, de a férfi követelésére végül a pénztárcájában lévő aprópénzt, kb. 1.200.-Ft-ot is átadta a részére. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést, orrcsonttörést szenvedett.

A férfi a fenti cselekmény elkövetését közvetlenül megelőzően, 05 óra előtt nem sokkal Orosházán, a Rákóczi út és a Deák Ferenc u. sarkán odalépett az ott várakozó másik nőhöz, ráköszönt és 150.-Ft-ot kért tőle, hogy haza tudjon menni. A sértettnél azonban nem volt pénz, mert dolgozni indult, így nem is tudott volna adni. Ekkor a férfi indulatossá vált, szidalmazni kezdte a sértettet és egy alkalommal az értékeinek megszerzése érdekében ököllel halántékon ütötte. A sértett ezt követően futásnak eredt, sikerült elmenekülnie a helyszínről és egy közeli pékségben segítséget kért; sérülése a bántalmazás következtében nem keletkezett.

A férfival szemben két másik büntetőeljárás is folyamatban van súlyos testi sértés bűntette és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt, ez utóbbi ügyben éppen a cselekményeket megelőző napon, 2021. július 30-án hallgatták ki gyanúsítottként.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére elsősorban a szökés, elrejtőzés veszélyére tekintettel került sor. Másrészt a férfi az elrabolt pénz nagy részét – amely tárgyi bizonyítási eszköz – elrejtette, és megalapozottan feltehető voltaz is, hogy szabadlábra kerülése esetén a még fel nem lelt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével vagy a tanúk befolyásolásával a bizonyítást megnehezítené. Ezen felül a férfi esetében a bűnismétlés ténye és jövőbeli veszélye is fennállt. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.