Közösségi oldalak

Hírek

Könnygázt is bevetettek a diákok és tanárok ellen a Karmelitánál

Könnygázt is bevetettek a diákok és tanárok ellen a Karmelitánál

A státusztörvény elleni tüntetés után a Karmelitához vonultak a demonstrálók, ahol hétfő kora este megpróbálta elbontani a Színház utcát elszigetelő kordont a Hadházy Ákossal kiegészült Momentum. A rendőrök egy tüntetőt lefújtak könnygázzal. „Orbán gyere ki!” – skandálták a tüntetők.

Jogaikat követelő tanárok

Egyre erősödik a tanárok, diákok, szülők tiltakozása, miután az oktatási kormányzat drasztikus lépésekkel próbálja megtörni a jogaikért kiálló pedagógusok ellenállását. Az iskolai akciók összérnek, a mozgalom már az ország mind több részére kiterjed.

Jövő szerdán újabb tüntetés lesz!

A demonstrálók a ma délutáni, státusztörvény elleni tüntetésről érkeztek a Karmelita elé, ahol már ott voltak a momentumos politikusok, akik Hadházy Ákossal együtt megpróbálták negyedszer is elbontani az épületet körülvevő kordont. A rendőrök ezúttal sokkal komolyabban vették a kordonbontás megakadályozását, mint a korábbi akcióknál, Hadházyt és Gelencsért is kézben cipelték arrébb.

Egészen nagy tömeg gyűlt össze; a még megmaradt kordonokat akkor döntötték le a momentumos politikusok és Jámbor András, amikor a tüntetők már megérkeztek. A készenlétisek gázsprayt fújtak az elől állókra, köztük egy tüntető tanárra. A rohamot a rendőrök megfékezték, de a tüntetők nem hagyták el a helyszínt.

Zúgott az „Orbán takarodj!”, és a „Le a rendőrállammal!”, a tüntetők elénekelték a Himnuszt és a Nemzeti Dalt. A demonstrálókhoz Karácsony Gergely főpolgármester is csatlakozott. Több politikus, Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, és az MSZP-s Komjáthy Imre is mondott pár mondatot egy hangosbemondóba. Pankotai Lili bejelentette, hogy jövő szerdán újabb tüntetés lesz.

Negyed 9 körül a tüntetők összekapaszkodtak a rendőrsorfal előtt, a rendőrök hátulról nyomták őket. Új skandálás is született a spontán tüntetésen:

„Kismalac, kismalac engedj be!”

Helyszíni tudósítók arról számoltak be, hogy fél 9 körül még több rendőr érkezett a Karmelitához. Egyfajta patthelyzet alakult ki a Színház utca Hunyadi János utca sarkán, tüntetők állnak a rendőrök előtt, mögöttük a még álló kordonok, és újabb rendőrsorfal. 200-300 tüntető maradhatott a Karmelita előtt, és nagyon sok rendőr.

A tüntetők még egyszer elénekelték a Kossuth nótát, és megígérték, hogy jövő hét szerdán folytatják a demonstrációt

Élő videó a Karmelita előtti tüntetésről: