Közösségi oldalak

Hírek

Karácsony Gergely az „Ünneprontó” – Ideje lenne beszüntetni a tűzijátékokat!

Karácsony Gergely az „Ünneprontó” – Ideje lenne beszüntetni a tűzijátékokat!

A kormány–főváros csatározás most az augusztus 20-ai rendezvények megszervezésének frontján izzott fel.

Idén megúszta a Lánchíd, hogy telepakolják pirotechnikai eszközökkel. Ezt közölte Karácsony Gergely közösségi oldalán, miután az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki arról, hogy mikor és mire használhatják az augusztus 20-ai nemzeti ünnep központi szervezői a Lánchidat.

Azt is szóvá tette, hogy a tűzijáték rendkívül környezetszennyező. A környezet alatt részben az állatokat értette, de a pirotechnikai eszközök fellövését rákkeltő anyagok felszabadulásával is összefüggésbe hozta.

Az köztudott, hogy a városban élő állatoknak stresszt okoz a tűzijáték okozta robaj (a kutyák és macskák mellett a városban élő madarak számára is), ám az kevésbé – emelte ki a főpolgármester –, hogy nagy mennyiségű port és egészségre veszélyes, adott esetben konkrétan rákkeltő anyagokat is a levegőbe juttat.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes nemrég arról posztolt, hogy az állami ünnepség szervezőitől megtagadta a főváros a Lánchíd fényfestésre kért engedélyét.

Az állami rendezvényszervező rá akart csatlakozni a most felújított híd még garanciális világítási rendszerére, „mire azt mondtam, hogy nem, mert azt nem lehet, hogy a kimondott szavaknak ne legyenek következményei”. Ezzel Karácsony Gergely szocialista helyettese világossá tette, hogy ezzel kíván a városvezetés reagálni arra, hogy a nemzeti szimbólumnak is tekintett híd felújításához a kormányzat nem utalta át a korábban megígért 6 milliárd forintos támogatást.

„Szavak nincsenek rá, mennyire pitiánerek.”

Így reagált a történtekre Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció vezetője. A politikus úgy látja, ezzel nem a kormánynak tesznek keresztbe, hanem annak a sok százezer érdeklődőnek, akik a helyszínen, illetve annak a több millió tévénézőnek, akik a készülékeken keresztül követik az ünnepi eseményeket.

Borítókép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI