Közösségi oldalak

Hírek

Ezeket az ügyeket tárgyalták a Békés Megyei ügyészi szervek a 47. héten

Letartóztatásra irányuló indítvány

1.

Kereskedéssel elkövetett, illetőleg tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek új pszichoaktív anyag átadásával elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt kezdeményezte a Gyulai Járási Ügyészség egy 45 éves büntetlen előéletű sarkadi illetőségű, de kétegyházi tartózkodási helyű férfi letartóztatását, aki bódító hatású „kristállyal” kereskedett.

A terhelt 2021. óta fogyaszt rendszeresen bódító hatású pszichoaktív anyagot. Mivel munkahellyel, állandó, biztos jövedelemmel nem rendelkezik, ezért 2022. elején elhatározta, hogy pszichoaktív anyag eladásából fogja a megélhetését, valamint a saját fogyasztására szolgáló bódító hatású anyag vásárlásának költségeit biztosítani. Ennek megfelelően ismeretlen személytől új pszichoaktív anyagnak minősülő anyagot, kristályt szerzett meg, amelyet Kétegyházán, változó vevőköre számára készpénzért értékesített. A férfi a bódító hatású anyagból – többek között – egy olyan kétegyházi férfinak is adott el, aki az új pszichoaktív anyag vásárlásakor a 18. életévét még nem töltötte be, és erről a tényről a terheltnek is tudomása volt.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, másrészt azért, mert megalapozottan feltehető volt, hogy a terhelt szabadlábon a még ki nem hallgatott tanúkat jogellenesen befolyásolná, megfélemlítené, vagy a tárgyi bizonyítási eszközöket elrejtené vagy megsemmisítené, és ezzel a bizonyítás eredményét veszélyeztetné, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását.

Bíróság elé állítás

1.

Személyi szabadság megsértésének bűntette miatt állított bíróság elé 2022. november 22-én a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 35 éves büntetlen előéletű bolgár állampolgárságú férfit,aki szexuális indíttatásból földre tepert egy nőt. A sértett nő a sérelmére megvalósított nemi élet szabadsága elleni bűncselekmény miatt nem terjesztett elő magánindítványt, azaz nem kérte a terhelt ezen bűncselekmény miatti felelősségre vonását.

A sértett nő 2022. október 19-én, a késő délutáni órákban az Élővíz-csatorna Lencsési lakótelephez eső részén, a gáton sétált, amikor összetalálkozott a bolgár férfival, aki tört angol nyelven, kezében egy térképet tartva segítséget kért tőle.

A kommunikáció közben a férfi szexuális ajánlatot tett a sértettnek, majd őt – kihasználva testi fölényét – felemelte és a pár méterre levő bokros területre vitte, ahol a földre teperte és leszorította, ezáltal a nőt akarata ellenére a személyi szabadságától megfosztotta. A férfi megpróbálta a földön fekvő sértettet megcsókolni, aki ezt elhárította, miközben közöttük dulakodás alakult ki és a nő hangosan segítségért kiabált. A sértett ellenállása és kiabálása miatt a terhelt néhány perc elteltével felhagyott a cselekményével, majd a helyszínről futva távozott.A nyomozó hatóság a sértett által előadottak alapján a terheltet rövid idő elteltével azonosította, majd 2022. október 24. napján az úti okmánya átvételét követően, a budapesti konzulátusról távozva Budapesten elfogta, majd őrizetbe vette.

A Békéscsabai Járásbíróság a letartóztatásban lévő férfit jogerősen 31 nap elzárás büntetésre ítélte és 3 évre kiutasította Magyarország területéről.

2.

Erőszakkal, éjjel elkövetett magánlaksértés bűntette miatt állított bíróság elé 2022. november 22-én a Szeghalmi Járási Ügyészség egy 41 éves büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő vésztői férfit.A járási ügyészség a férfit a cselekmény elkövetésétől számított 10. napon bíróság elé állította, amely jelentősen hozzájárult az eljárás gyors, időszerű és eredményes befejezéséhez.A Szeghalmi Járásbíróság a férfit 1 év börtönbüntetésre ítélte és 1 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. Az ítélet nem jogerős.

A férfi 2022. november 12-én, az éjszakai órákban erősen ittas állapotban a kerítésen át bemászott egyvésztői családi ház udvarára. Berúgta a bejárati ajtót és az időskorú tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül bement a lakásba. A rúgás következtében az ajtó egyik ablaka betört és a zárnyelvfogó is kiszakadt a helyéről. A sértett a zajokra felébredt, nem értette, mit keresaz általa ismert terhelt az otthonában. Az idős férfi távozásra szólította fel a behatolót, emiatt dulakodás alakult ki közöttük, ennek során a terhelt meg is ütötte a sértett arcát.Miután a sértett tiltakozásának hatására a terhelt kilépett a házból, a sértett a szomszédtól kért segítséget, aki értesítette a rendőrséget.

Büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvány

1.

Nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 25 éves büntetlen előéletű magyarbánhegyesi férfi ellen, aki azért bántalmazott egy másik férfit, mert az nem adott neki cigarettát.

A terhelt férfi 2022. július 09-én, az esti-éjszakai órákban Magyarbánhegyesen, az általános iskola udvarán megtartott nyilvános rendezvényen szórakozott, ahol nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott és ittas állapotba került. Ugyanitt tartózkodott a terhelttől függetlenül a későbbi sértett is, aki szintén fogyasztott szeszes italt az este folyamán. Az éjszakai órákban, 23 óra körüli időben a terhelt cigarettát kért a sértettől, aki a kérésnek nem tett eleget, emiatt szóváltás alakult ki közöttük. A vitának a terhelt úgy vetett véget, hogy egy alkalommal hátba rúgta a másik férfit, aki a rúgás miatt nekiesett egy fának, majd a földre került. A bántalmazás következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést, többszörös bordatörést szenvedett. A terhelt nyilvános rendezvényen elkövetett, kihívóan közösségellenes, személy elleni erőszakos, rendőri intézkedést igénylő cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a próbaidő tartamára rendelje el pártfogó felügyeletét és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 150.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

2.

Termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 22 éves büntetlen előéletű kunágotai férfi ellen, aki nagyszülei házának kertében termesztett kendernövényeket.

A fiatal férfi 2022. évben ismeretlen személytől kannabisz növény magokat szerzett meg, amelyeket Kunágotán, a nagyszülei tulajdonát képező családi házáltala műveltkertjében a kukorica növények közé elültetett és azokat rendszeresen gondozta, locsolta. 2022. július 06-án foganatosítottak rendőri intézkedést a helyszínen, amelynek során 13 egyed kannabisznövényt találtak és foglaltak le, amelyeket a terhelt saját fogyasztásra termesztett. A terhelttől vett vizeletmintából is kimutatható volt a kenderből készült kábítószerek hatóanyaga.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a próbaidő tartamára rendelje el pártfogó felügyeletét, a kendernövényeket kobozza el és kötelezze a férfit a nyomozás során felmerült, 230.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

3.

Kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 22 éves büntetett előéletű békéscsabai illetőségű férfi ellen, aki a tanulmányaihoz kapott laptopot tanulás helyett inkább eladta.

A férfi a vádbeli időben egy békési lakásotthon lakója volt. 2022. február 22-én a Békés Megyei Szociális- és Gyermekvédelmi Központtól kapott egy 100.000.-Ft értékű laptopot, azért, hogy azt az iskolai online oktatáshoz használja. A férfi azonban nem így gondolta: a rábízott, de a gyermekvédelmi központ tulajdonát képező eszközzel a sajátjaként rendelkezett, azt röviddel az átvételét követően, március elején egy ismeretlen személynek értékesítette 30.000.-Ft-ért, a pénzt pedig a saját céljaira fordította.

A járási ügyészség a büntetőeljárást közvetítői eljárás lefolytatása érdekében 6 hónapra felfüggesztette, mivel a terhelt vállalta a laptop árának megtérítését, erre azonban nem került sor. A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő terheltet tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével közérdekű munka büntetésre ítélje és 30.000.-Ft erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben.

Vádemelés mértékes indítvánnyal

1.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában végrehajtandó fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 51 éves büntetlen előéletű sarkadi férfi ellen, aki 2020 novemberében vezetés közben mobilozott, és ezért a zebrán elütött egy idős nőt. Az ügyészség indítványa szerint a nyomozás során felmerült közel 1.000.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie.

A férfi 2020. november 13-án, a délelőtti órákban a tulajdonát képező személygépkocsit vezetve közlekedett Sarkad lakott területén, a Gyulai úton a városközpont felől Gyula irányába. A Gyulai út és a Damjanich utca kereszteződésénél jelzőtáblával előjelzett, jól látható útburkolati jellel ellátott, kijelölt gyalogosátkelőhely van, amely fölött a veszélyes hely jelzésére szolgáló sárga villogó fényjelző készülék került elhelyezésre. A férfi a járművezetés során, a gyalogos átkelőhely közelében a mobiltelefonjáról hívást kezdeményezett, illetőleg mobil-adathasználatot foganatosított. A mobilhasználat miatt a járművezető a jármű- és a gyalogosforgalmat nem figyelte folyamatosan, és ezért haladása közben nem biztosított áthaladási elsőbbséget a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gyalogosan áthaladó 73 éves idős nőnek és 50-51 km/h sebességgel elütötte.

A férfi a baleset után a kijelölt gyalogos-átkelőhelytől 37 méter távolságban a járművel az úttesten megállt, abból kiszállt és gyalogosan elindult a sértett irányába. Ezzel egyidőben érkezett meg a baleset helyszínére egy másik jármű, amelynek vezetője megállt, a gépkocsiból kiszállt, odament a földön fekvő sértetthez és intézkedett a mentőszolgálat értesítése iránt. Mindezt látva a balesetben vétkes sofőr oda sem ment a sértetthez, hanem gyalogosan visszament a gépkocsijához, abba beszállt, majd a helyszínt elhagyta és a lakóhelyére távozott.

A baleset következtében az idős nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azok következtében 2021 januárjában a kórházban elhalálozott.

A férfi cselekményével megszegte a KRESZ. 43. § (1) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.Megszegte továbbá a KRESZ 43. § (2) bekezdésében foglaltakat, amely szerint azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.A terhelt megszegte továbbá a KRESZ 58. § (1) és (2) bekezdéseiben foglaltakat, mely szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, s a baleset folytán megsérült, vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. Ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíteni kell és a lehetőséghez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről; a helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni.

2.

Nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 25 éves büntetett előéletű vésztői illetőségű, de békéscsabai tartózkodási helyű és egy 45 éves büntetlen előéletű sarkadi férfi ellen, akik egy sarkadi videótékát fosztottak ki.

A terheltek a cselekményt megelőző hónapokban anyagi nehézségekkel küzdöttek, a 25 éves férfi kölcsön is kért egy nagyobb összeget a videótékát üzemeltető nőtől. A pénzt a sértett nő a videótéka pultja alatti fémkazettából vette elő, így az egymással baráti viszonyban álló terheltek tudomással bírtak arról, hogy ott a nő nagyobb összegű készpénzt tárolt, ezért elhatározták, hogy azt el fogják lopni. 2021 januárjában beszerezték a betöréshez szükséges védőfelszereléseket, védőruházatot, kesztyűket, maszkot, pajszert, csavarhúzót, majd 2021. január 12-ére virradó éjszaka, éjfél után nem sokkal betörtek a videótékába. Testi erővel közösen benyomták a videotéka ajtaját, majd miközben a 25 éves férfi az ajtóban figyelte az utcán történő mozgásokat, ezalatt társa megkísérelte a pult alól kiszedni a fémkazettát, azonban ez nem járt eredménnyel, mivel a kazetta csavarokkal volt a pulthoz rögzítve.

Ezt követően mindkét terhelt bement a videotékába és a magukkal vitt eszközökkel – pajszerrel és csavarhúzóval – lefeszítették a videotéka eladópultjának aljára csavarokkal rögzített, fémből készült, számzárasszéfet, majd azt eltulajdonították a benne tartott közel 2.000.000.-Ft készpénzzel, 18.000.-Ft értékű euróval, egy 4.000.-Ft értéket képviselő emlék-bankjeggyel, valamint egy 180.000.- t értékű aranyórával.A terheltek a bűncselekmény helyszínét a nyomok eltüntetése végett fűszerrel beszórták, majd a helyszínről a fémkazettával, a benne lévő pénzzel és értéktárgyakkal együtt távoztak. A széfet Sarkad külterületére, egy akácoserdőbe vitték, ahol csavarhúzó és pajszer segítségével a széfet felfeszítették, a széfben lévő értékeket magukhoz vették és egymás között szétosztották. Utóbb, a nyomozás során a lopással okozott kárból a 45 éves terhelt 1.900.000.-Ft-ot, míg a társa 30.000.-Ft-ot megtérített.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a próbaidő tartamára rendelje el pártfogó felügyeletüket, kötelezze őket a sértett részére okozott kár fennmaradó részének megtérítésére, és rendelje el a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközök elkobzását. Tekintettel arra, hogy 25 éves férfi a lopott pénzből egy mobiltelefont vásárolt, az ügyészség arra vonatkozóan vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

3.

Rablás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 39 éves büntetlen előéletű, jelen ügyből kifolyólag letartóztatásban lévő orosházi nővel szemben, aki erőszakkal vett el egy másik nőtől 8.000.-Ft-ot.

A nő 2022. május 27-én, a délutáni órákban az élettársa társaságában egy orosházi presszóban tartózkodott és szeszes italt fogyasztott. 18 óra előtt nem sokkal észrevett egy nőt, aki az italmérő hely előtt haladt el gyalogosan, és elhatározta, hogy tőle készpénzt fog szerezni. A terhelt a sörözőből az utcára kiment, a söröző kerítése előtt odalépett a sértett nőhöz és a nyakát a bal kezével megfogvaa sértettet a kerítésnek szorította, és az „add ide a pénzt” tartalmú felszólítás kíséretében pénzt követelt tőle. A terhelt eközben a jobb kezével a sértett hátitáskáját elkezdte lerángatni a sértett válláról, a táska vállpántja el is szakadt.Miután a táskát a sértettől elvette, a táskában lévő pénztárcából 8.000.-Ft készpénzt kivett, majd a táskát és a pénztárcát a sértettnek visszaadta és visszament a sörözőbe. Az elvett készpénzből a rendőri intézkedés során a terhelttől 5.500.-Ft került lefoglalásra.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a nő letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. Ezen felül a járási ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a nőt végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a nyomozás során a terhelttől lefoglalt készpénzt a sértett részére adja ki, illetőleg kötelezze a terheltet a nyomozás során felmerült közel 200.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.