Közösségi oldalak

Hírek

Ezeket az ügyeket tárgyalták a Békés Megyei Ügyészi Szervek a 45. héten

Ezeket a Békés megyei ügyeket tárgyalta a Békés Megyei Ügyészi Szervek a 45. héten – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Letartóztatásra irányuló indítvány

1.

Kábítószer-kereskedelem bűntette miatt kezdeményezte a Békés Megyei Főügyészség egy 38 éves büntetett előéletű orosházi férfi és élettársa, egy 22 éves büntetlen előéletű orosházi nő letartóztatását, akik több személynek értékesítettek marihuánát.

A férfi és a nő orosházi tartózkodási helyükön, illetőleg egyéb helyszíneken több személynek értékesítettek az elmúlt egy évben marihuánát, ezen felül a nő „speed” elnevezésű drogot is vitt egy baráti összejövetelre. A házkutatás eredménye is azt mutatta, hogy nemcsak marihuánában „utaztak”: kék tabletta formájú, illetőleg folyadék és fehér por állagú kábítószer-gyanús anyagokat is találtak közös lakóhelyükön a rendőrök. A férfi két alkalommal volt büntetve, mindkét alkalommal kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, különös visszaesőnek minősülő bűnismétlő. A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt amiatt került sor, mivel a nyomozás célja a további vásárlók, valamint a beszerzési forrás beazonosítása és felelősségre vonása, és megalapozottan feltehető volt, hogy a terheltek szabadlábra kerülésük esetén a bizonyítást – a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személy megfélemlítésével, jogellenes befolyásolásával, esetlegesen további tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével vagy elrejtésével – veszélyeztetnék, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve mindkét gyanúsított letartóztatását elrendelte 1 hónapra.

2.

Tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt kezdeményezte a Gyulai Járási Ügyészség egy 52 éves büntetett előéletű férfi letartóztatását, aki egy 15 éves lánnyal annak akarata ellenére szexuális cselekményt végzett.

A 15 éves sértett 2021. november 06-án éjszaka a barátaival egy gyulai szórakozóhelyen tartózkodott. A kiskorú sértett az este folyamán alkoholt is fogyasztott, melytől közepesen ittas állapotba került. A hajnali órákban a szórakozóhely tulajdonosa felfigyelt rá és behívta az alagsorban található VIP szobába beszélgetni. A VIP szoba ajtaját a férfibelülről bezárta, majd a kanapén ülő sértettet fogdosni kezdte. Bár a sértett többször kérte, hogy hagyja békén, a férfi két kézzel hátranyomta a kanapén, a kezeit lefogta, majd vele akarata ellenére néhány percen keresztül közösült. A férfi ezt követően a mosdóba távozott, melyet kihasználva a sértett a helyiségből kiszaladt.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, másrészt fennállt annak a veszélye is, hogy a terhelt szabadlábra kerülése esetén a kihallgatott, vagy a még ki nem hallgatott tanúk megfélemlítésével vagy jogellenes befolyásolásával a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója ebben az ügyben is elrendelte a letartóztatást.

Előkészítő ülésen hozott ítélet

1.

Szabálysértési értékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt ítélt el az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján egy 33 éves gádorosi nőt az Orosházi Járásbíróság előkészítő ülésen. A bíróság a nőt 1 évre próbára bocsátotta, elrendelte pártfogó felügyeletét és kötelezte őt a sértett részére okozott kár megtérítésére.

A nő 2020. február 22-én, március 10-én és április 11-én egy orosházi illatszerüzletből eltulajdonított 1-1 női parfümöt összesen 27.000.-Ft értékben. A járási ügyészség vádiratában vádat emelt a nő házastársa, egy 51 éves, többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő férfi ellen is, aki 2020. január 11-én, április 11-én és május 06-án ugyanazon üzletből 4 db parfümöt tulajdonított el 35.000.-Ft értékben. A férfit a bíróság még szeptemberben szintén előkészítő ülésen 6 hónap időtartamú, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és elrendelte pártfogó felügyeletét is.

Büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvány

1.

A bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 46 éves büntetett előéletű kunágotai férfi ellen, aki 83 éves nagynénjét bántalmazta.

A férfi a vádbeli időben keresztanyjával, az édesanyja 83 éves, idős korú testvérével lakott annak kunágotai házában, ahová őt a sértett befogadta. A férfi 2021. április 25-én, az esti órákban erősen ittasan érkezett haza, a sértettre rákiabált, hogy „Takarodj a testvéredhez!”, majd szidalmazta és megfenyegette azzal, hogy kinyírja, elvágja a torkát, miközben két alkalommal, tenyérrel meg is ütötte az idős nőt. Az első ütés a sértett fejét, a másik a feje elé védekezés céljából felemelt kezét találta el.Az idős sértett egyébként az előző napon is rendőri intézkedést kezdeményezett a férfi ittas állapotban tanúsított magatartása miatt.

2.

Kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 31 éves büntetlen előéletű nagymarosi illetőségű, de budapesti tartózkodási helyű férfival szemben, aki egy lézerblokkolóval csapott be egy békéscsabai férfit.

A terhelt 2021 januárjában az egyik internetes apróhirdetési oldalon egy lézerblokkolót hirdetett eladásra, amelyre egy békéscsabai férfi jelentkezett. A terhelt és a sértett az internetes oldal levelező rendszerén keresztül megállapodtak abban, hogy a sértett 165.000.-Ft-ért megvásárolja a hirdetett terméket. A sértett át is utalta az összeget a terhelt számlájára, de a készülék nem érkezett meg.A terhelt jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette a sértettet, mivel nem is állt szándékában elküldeni a lézerblokkolót, és a pénzt sem utalta vissza a sértett többszöri felszólítása ellenére sem, hanem azt a saját céljaira felhasználta.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit az ügyiratok alapján, tárgylás mellőzésével hozott büntetővégzésében bocsássa próbára és kötelezze őt a sértett kárának megtérítésére.

3.

Hamis vád bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 19 éves büntetlen előéletű sarkadi nő ellen, aki féltékenységből hamisan vádolta meg súlyos bűncselekmény elkövetésével szerelmét.

A fiatal nő 2021. január 25-én a Sarkadi Rendőrkapitányságon feljelentést tett ismerőse, egy újkígyósi férfi ellen. Feljelentése szerint megismerkedésük után a férfi azt ígérte neki, hogy feleségül veszi és majd lesz közös gyermekük is, de addig is prostituáltként kell dolgoznia neki, az ebből származó pénzt pedig át kell adnia részére. Ezt követően Szegeden, Kecskeméten, majd Németországban Düsseldorfban és Eisenachban is prostitúcióra kényszerítette őt a férfi, az ebből származó pénzt elvette tőle és amikor azt mondta neki, hogy nem akarja a prostitúciós tevékenységet végezni, többször bántalmazta. A nő feljelentése alapján a Szegedi Rendőrkapitányság emberkereskedelem bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A nyomozás során a nő tanúkihallgatása során feltárta, hogy a feljelentésében elmondottak valótlanok, mivel valójában nem folytatott prostitúciós tevékenységet. Elmondta, hogy féltékenységből jelentette fel a férfit, mert szerelmes volt belé és haragudott rá, mivel a férfi elmondta neki, hogy egy másik nőtől lesz gyereke. A Szegedi Rendőrkapitányság az emberkereskedelem bűntette miatti nyomozást a nő vallomására figyelemmel megszüntette.

4.

Nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és szabálysértési értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 41 éves nagyszénási férfi ellen, aki ellopott egy munkagépet, majd azt bérbe adta.

A férfi még 2018 ősszén bement egy Orosháza, külterületi tanya udvarára és az ott tárolt homlokrakodó egyik ajtajának ablakát testi erővel benyomta, majd a munkagép 50.000.-Ft értékű vezérlőpaneljét kiszerelte és jogtalan eltulajdonítási céllal elvitte. 2021. január 02-án a délelőtti órákban ismét megjelent ugyanazon a tanyán, és az udvaron tárolt, 4.900.000.-Ft értékű homlokrakodót jogtalan eltulajdonítási céllal elvitte olyan módon, hogy a korábban ellopott vezérlőpanelt a munkagépbe visszaszerelte, majd a munkagépet egy ismeretlen személlyel nyerges vontatóval Jánoshidára elszállíttatta. A terhelt az eltulajdonított homlokrakodót havi 100.000.-Ft bérleti díj ellenében bérbe adta egy jászberényi férfinak.A terhelt cselekményével 4.900.000.-Ft kárt okozott a sértettnek, amely a munkagép lefoglalásával megtérült.

Vádemelés mértékes indítvánnyal

1.

Társtettesként, szabálysértési értékre, helyiséghez tartozó bekerített helyre a jogosult tudta és beleegyezése nélkül bemenve elkövetetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 21 és egy 27 éves büntetett előéletű geszti férfi ellen, akik alkalmi munkaadójukat lopták meg.

A két férfi korábban többször is segítettek egy geszti férfi ingatlanánál a ház körüli munkák elvégzésében, aki a segítségéért több alkalommal adott nekik pálinkát, szalonnát és szalámit. A terheltek 2021. május 02-án, az esti órákban együtt elmentek a sértett házához és tőle pálinkát kértek, de mivel a sértett látta rajtuk hogy ittas állapotban vannak, elküldte őket.

Miután eltávoztak a sértett ingatlanától, elhatározták, hogy visszamennek a sértetthez és tőle pálinkát fognak lopni. Így is tettek: a késő esti vagy éjszakai órákban visszamentek az ingatlanhoz, a dróthálós kerítésen át bemásztak az udvarra, majd bementek a lakóháztól különálló nyitott műhelybe. A műhelyből az abból nyíló nyitott kamrába mentek be, és onnan jogtalan eltulajdonítási céllal elvittek 2 db mangalica sonkát, 2 szál mangalica szalámit,1 tábla mangalica húsos szalonnát és 3 liter házi birsalma pálinkát mindösszesen 44.000.-Ft értékben.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfit elzárás büntetésre ítélje és kötelezze őket a sértett részére okozott kár megtérítésére.

2.

A Szarvasi Járási Ügyészség összesen 19 rendbeli üzletszerűen, részben dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette, 2 rendbeli kísérlete és további 7 rendbeli lopás vétsége miatt emelt vádat hat – 20 és 45 év közötti, részben büntetett előéletű – mezőberényi férfi ellen, akik rovására számos bűncselekmény elkövetése róható.

A terheltek egymással baráti-ismerősi kapcsolatban vannak; 2018. november 01-e és 2019. szeptember 30-a közötti időszakbankülönböző felállásokban követték el a lopásokat, betöréseket, melyek elkövetésével bűnözői életmódra rendezkedtek be és a bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekedtek. Jellemzően külterületi tanyákat, ipari és mezőgazdasági telephelyeket szemeltek ki, ahová jogtalanul behatolva nagy mennyiségű gázolajat és különféle szerszámokat, eszközöket, berendezéseket tulajdonítottak el. Számos Békés megyei telephelyet, tanyát látogattak meg Gyomaendrődön, Mezőberényben, Körösladányban, Csabaszabadiban, Csanádapácán, Békéscsabán és Gyulán, de Algyőre és Törökszentmiklósra is elutaztak lopni. Azokra a helyszínekre, ahonnan nem üres kézzel távoztak, jellemzően többször is visszatértek: volt olyan gyomaendrődi mezőgazdasági telephely, ahová négy különböző alkalommal is behatoltak és összesen 800 liter gázolajat tulajdonítottak el az udvaron parkoló, őrizetlenül hagyott erőgépekből, valamint különböző szerszámokat, eszközöket többszázezer forint kárt okozva a tulajdonosnak.

Az eltulajdonított nagy mennyiségű gázolajat az egyik terhelt, aki egyes bűncselekményekben maga is részt vett, megvásárolta társaitól, így a lopások mellett orgazda jellegű cselekménye miatt pénzmosás bűntette miatt is vádat emelt ellene a járási ügyészség.

Az egyik 45 éves terhelt több bűncselekményt a fiával együtt követett el, aki most 20 éves, de a bűncselekmények elkövetésekor fiatalkorú, 17 éves volt, és édesapja rábírására vett részt a betörésekben és lopásokban. Cselekményével az apa gyermeke nevelésére vonatkozó kötelességét súlyosan megszegve a fiatalkorú terhelt erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette. Így vele szemben kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt is vádemelésre került sor.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság három terheltet beismerésük esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítéljen és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, két terhelttel szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, míg hatodik társukkal szemben közérdekű munka büntetést szabjon ki. Ezen felül – mivel a bűncselekmények elkövetéséhez személyautót használtak, amelyet mindegyikőjük vezetett – a járási ügyészség valamennyi terhelttel szemben indítványozta a közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását is, illetőleg azt, hogy a bíróság a bűncselekmények elkövetése révén elért gazdagodás mértékéig vagyonelkobzást rendeljen el velük szemben.

Ittas állapotban elkövetett járművezetések

A Békés megyei ügyészi szervek a 2021. november 08-14-e közötti időszakban 5 személlyel szemben emeltek vádat ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt, ezekben az ügyekben a Békéscsabai (1 ügy), a Békési (3 ügy), és a Szeghalmi Járási Ügyészség (1 ügy) járt el. A helyi ügyészségek ezen bűncselekmények miatt indult ügyekben arra tettek indítványt, hogy a bíróságok az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzéseikben pénzbüntetésre ítéljék a szabályszegő sofőröket és tiltsák el őket a közúti járművezetéstől vagy meghatározott kategóriába tartozó járművek vezetéstől.