Közösségi oldalak

Hírek

Elhunyt Franz Beckenbauer

78 éves korában elhunyt Franz Beckenbauer, a németek egykori legendás labdarúgója, tájékoztatta családja a német hírügynökséget.

Az 1945. szeptember 11-én született sportember a Bayern Münchenben vált világszerte ismert labdarúgóvá, 1964 és 1977 között négy Bundesliga-elsőséget gyűjtött be, emellett van három BEK-, egy KEK- és egy Interkontinentális Kupa-győzelme is.

A korábban támadóként és középpályásként is szereplő Beckenbauerből a hetvenes évek egyik legjobb söprögetője vált, 1972-ben és 1976-ban is elhódította az Aranylabdát. Három világbajnokságon is szerepelt, 1974-ben csapatkapitányként ő emelhette magasba a serleget, de 1966-ban is eljutott a döntőig, 1970-ben pedig az elődöntőig. Emellett tagja volt az 1972-ben EUrópa-bajnok, négy évvel később pedig Eb-ezüstérmes nyugatnémet válogatottnak.



Az 1978-as világbajnokságon is számítottak volna rá, de sokak meglepetésére 1977-ben az Egyesült Államokba szerződött, a New York Cosmosba. Később visszatért az NSZK-ba, és a Hamburggal is bajnoki címet szerzett.

Pályafutása befejezése után szinte azonnal rábízták az NSZK válogatottját, az 1984-es, sikertelen Eb után váltotta Jupp Derwallt. Beckenbauer hatéves regnálása alatt 1986-ban döntőig, 1990-ben viszont világbajnoki címig vezette a nemzeti együttest, Mario Zagallo után a második szakember lett, aki játékosként és kapitányként is vb-elsőségig jutott.

Ezzel gyakorlatilag be is fejezte edzői pályafutását, mivel ezt követően Marseille-ben volt rövid ideig sportigazgató, majd kétszer beugróként leült a Bayern München kispadjára. Hosszú ideig a Bayern München elnöke is volt.

Beckenbauer egészsége az utóbbi időben megromlott (megvakult az egyik szemére, szívproblémái voltak, Parkinson-kórral és demenciával is küzdött), több korábbi játékosa is úgy nyilatkozott, hogy már nem jár el az összejövetelekre. A család közleménye szerint a német futball legendája vasárnap hunyt el.