Közösségi oldalak

Hírek

Elhunyt dr. Suhajda János, a gyulai kórház szülész-nőgyógyász főorvosa

Március 17-én, vasárnap 79 éves korában elhunyt dr. Suhajda János szülész-nőgyógyász főorvos, aki öt évtizeden át dolgozott a gyulai kórházban.

Dr. Suhajda János szülész-nőgyógyász főorvosról a Békés Megyei Központi Kórház adott ki szerda reggel megemlékező írást. Az intézmény beszámolójából kiderült, hogy a szülész-nőgyógyász orvosi diplomáját 1969-ben kapta a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. 1969 októberében kezdte pályáját a Gyulai Megyei Kórházban. Először két éven át a sebészeti osztályon dolgozott, majd a szülészeti osztályra került. 1974-1976 között a kalocsai városi kórházban dolgozott, majd szülész-nőgyógyász szakorvosként visszatért Gyulára.

Szakmai munkáját a jó szakmai felkészültségen túl mindig a precizitás jellemezte. Elismerésként 1982-ben adjunktusi, majd 1986-ban főorvosi kinevezést kapott. Faragó László főorvos úr osztályvezetői tevékenysége alatt osztályvezető helyettesként dolgozott a szülészet-nőgyógyászati osztályon.

A laparoszkópos sebészet térhódítását követően szakmai érdeklődése annak nőgyógyászati alkalmazása felé fordult. Tagja volt az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének, 1990 óta a kórházi szakszervezeti bizottság elnöke. A Vöröskereszt kórházi alapszervezetének tagja- valamint titkáraként jelentős tevékenységet fejtett ki.

1981-ben főigazgató főorvosi dicséretben, 1986-ban Egészségügyi Minisztériumi dicséretben, 2006-ban a Békés Megyei Képviselő-testület elnöki dicséretében, valamint „Kórházért” elismerésben részesült. Majd 2018- ban Pándy-emlékérmet vehetett át.

Munkáját lelkiismeretesen, nagy gyakorlati tudást mutatva végezte, innovatív volt, akire mindig számíthattak munkatársai. Számtalan gyógyult és elégedett beteg által öregbítette évtizedeken keresztül a Szülészet-nőgyógyászati Osztály hírnevét.

A kórház írásából kiderült: tudták, hogy ideje véges, mégis váratlanul és megdöbbenéssel érte őket a hír, miszerint örökre elment. Hozzátették, dr. Suhajda János betegségével és sorsával az utóbbi években ugyanúgy küzdött, mint szakmai pályafutása alatt számtalan beteg gyógyulásáért, valamennyi újszülött világrajöveteléért. Magas szintű szakmai tudás, nagyfokú munkabírás jellemezte.

Jó humorú ember volt, akit az orvosok, asszisztensnők, nővérek egyaránt tiszteltek, szerettek. Szakértelmével és tudásával bárkinek szívesen rendelkezésére állt a problematikus esetekben. A minőségi munka iránti igénye, munkatársainak megbecsülése alapozta meg a szakmai tekintélyét. Életében mindig azt vallotta, hogy az orvosi hivatásban a legmeghatározóbb értékmérő a páciensek, a betegek szeretete és ragaszkodása.

Optimista, illúziók nélküli életében, mindig jókedvű munkatársként vett részt az osztályos rendezvényeken. Munkája mellett igyekezett teljes életet élni. Nagyra értékelte a színvonalas gasztronómiát és a jó borokat is becsülte. Betegei, munkatársai, a szülésznők fiatal generációinál a jó megjelenésével a „Su”- féle empátiás hozzáállásával és humorával kiváltotta azt a fajta szeretetet és tiszteletet, amelyet csak fokozni tudott a betegek, a kollégák, a szakma és általában az egészségügy iránti alázatos elkötelezettségével.

Dr. Suhajda János szülész-nőgyógyász főorvos úr csendes, magányába visszahúzódó távozása nagy fájdalom a Békés Megyei Központi Kórház egész kollektívája számára. Ugyanis a főorvos nem szokványos változásokban teli életet, áldozatos és szerénységgel teli eredményes életművet hagyott maga mögött. Sok boldog embert hagyott itt, akik ismerhették, a kezei között szülhettek, gyógyulhattak. Bölcsességekben gazdag tanítási, nyugalmat árasztó személyisége, emlékeikben örökre megmarad.