Közösségi oldalak

Hírek

Egyre rövidebbek a nappalok, előzésnél különösen figyelni kell!

Egyre rövidebbek a nappalok, többet kell szürkületben, sötétben közlekedni. Előzésnél különösen figyelni kell, hiszen nehezebb felmérni a járművek távolságát, sebességét. Békés megyében egy rossz példát rögzített az egyik rendőrautó kamerája.

Előzni akkor szabad, ha az, aki előz, a szembejövő forgalmat nem zavarja meg. Ezzel a kitétellel kezdődik a KRESZ-nek az a része, amely az előzésre vonatkozó szabályokat sorolja fel. Ősszel, illetve télen sokkal többet kell sötétben, szürkületben közlekedni, illetve az időjárás miatt a látótávolság is sokszor jelentősen lerövidül. Nehezebb megbecsülni a közeledő járművek sebességét, távolságát, tehát egy előzés sokkal több figyelmet kíván, mint világosban, tiszta időben.



A Békési Rendőrkapitányság egyik szolgálati autójának kamerája 2023. november 3-án este a városban egy olyan előzést rögzített, amikor az előző személykocsi-vezető szabálytalan volt, megzavarta a szemből érkezőt. A manőver belterületen, tehát alacsonyabb sebességnél történt, a megelőzött rendőrnek nem kellett hirtelen fékeznie, elég volt lassítania, az előző jármű pedig még éppen idejében vissza tudott térni a saját sávjába, nem ütközött össze a szemből érkezővel – tájékoztatta portálunkat Deményné Tűri Zsanett r. hadnagy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ennek a szabálytalanságnak tehát szerencsére nem lett baleset a következménye, de hasonló helyzetben gyorsabb forgalomnál, vagy ha a szemből érkező megijed, és elrántja a kormányt, könnyen megtörténhet, hogy egy nem kellően átgondolt előzés balesettel, ütközéssel végződik. Ezért a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy csak akkor előzzenek, ha az a sáv, amibe áttérnek, olyan távolságban szabad, hogy biztosan nem zavarnak meg senkit. Nézzék meg alaposan azt is, hogy más nem kezdte-e meg annak a járműnek az előzését, ami mellett el szeretnének menni, és a manőver megkezdése előtt arról is győződjenek meg, hogy őket sem előzi még senki!

Rendszeresen tisztítsák meg, tartsák karban, használják a világítóberendezéseket, jelzőfényeket, hogy láthatók legyenek! Tartsanak megfelelő oldaltávolságot, és úgy térjenek vissza a saját sávjukba, hogy a megelőzött vezetőt se zavarják meg! Ha előzni készülnek, használják az irányjelzőt! Jobbról csak kivételes esetekben szabad előzni, főszabály szerint balról kell. A KRESZ több tilalmat is felsorol, így például tilos előzni gyalogos-átkelőhelyen és vasúti átjáróban, illetve közvetlenül ezek előtt. Be nem látható kanyarban, bukkanónál sem szabad előzni, kivéve, ha egyirányú a forgalom, vagy záróvonal van, és az előzéskor a saját sávjukban maradnak úgy, hogy a záróvonalat nem érintik.

A közlekedési szabályok betartásával számos baleset elkerülhető. Legyenek körültekintőek, óvatosak, vigyázzanak magukra, utasaikra, és legyenek tekintettel közlekedő partnereikre is!

…hogy mindenki hazaérjen!