Közösségi oldalak

Hírek

Egy szőnyeg, három számla

Eladni akart egy online piactéren egy gyulai férfi, de nem megvették tőle a szőnyegét, hanem levették a számlájáról a pénzét. Hogyan működik ez a csalás? Kiderült a történetből és a bűnmegelőzési felhívásból.

Szőnyeget hirdetett egy gyulai férfit az egyik népszerű közösségi oldal piacterén. Jelentkezett is rá vevő, üzenetekben egyezkedett vele az adásvételről. A női névvel bemutatkozó idegen kérte, hogy adja meg az ímél címét, erre 2024. április 2-án kapott egy linket, ami az egyik csomagszállító cég oldalához megtévesztésig hasonlító felületre vezette. Oda beírta a netbanki belépési adatait, és ezután már nem tudta kezelni a számláját, nem tudott belépni a netbankba. Nem értette, miért van ez, tartott tőle, hogy így nem fog sikerülni a tranzakció, ezért egy másik bankszámlához tartozó belépési adatokat is megadott. Miután ezzel sem tudott tovább lépni, az édesanyja netbanki adataival próbálkozott, azt elfogadta a rendszer, és olyan pénzmozgás indult el, amire a férfi nem adott engedélyt. Tehát valaki átvette az irányítást a számlák fölött, ki is zárta a számlatulajdonosokat a netbanki felületekről, a történtek után nem tudtak belépni.

A rendőrség és a szállító cégek, bankok is többször felhívták már a figyelmet a hasonló csalásokra. Részletes tájékoztatás itt olvasható. Kérjük, hogy fogadja meg az alábbi tanácsokat!

  • Eladóként soha ne utaljon pénzt (csomagküldésnél úgy próbálhatják meg erre rávenni, hogy fizesse ki a szállítás díját)!
  • Ha elad, akkor pénzt kell kapnia, tehát utalást fogad, nem Ön utal.
  • Ehhez csak a nevet és a bankszámlaszámot (vagy másodlagos azonosítót) kell megadni.
  • Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, nincs szüksége semmilyen programra, és a netbanki profiljába sem kell bejelentkeznie!
  • Soha ne adjon meg további bankszámla adatokat, ne ossza meg a felhasználói fiókjának az azonosítóit, jelszavait ímélben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne úgy, hogy egy üzenetben, ímélben érkező linkre kattint!
  • Ha úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, illetéktelenekhez kerültek jelszavai, azonosítói, azonnal hívja telefonon a számlavezető bankját!