Közösségi oldalak

Hírek

Durván elhanyagolta édesanyja ápolását egy volt sittes férfi Vésztőn

Gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 54 éves büntetett előéletű vésztői férfi ellen, aki súlyosan elhanyagolta beteg édesanyját.

A járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság a próbaidő tartamára rendelje el a férfi pártfogó felügyeletét. A bíróság olyan esetekben rendelhet el pártfogó felügyeletet – más feltételek fennállása mellett –, ha a próbaidő eredményes elteltéhez az elkövető rendszeres figyelemmel kísérése szükséges. A pártfogolt ugyanis köteles a jogszabályban vagy a bírósági határozatban előírt magatartási szabályokat megtartani, a pártfogó felügyelővel rendszeresen kapcsolatot tartani, illetőleg a pártfogó felügyelő részére az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást megadni.

A férfi és az édesanyja a vádbeli időszakban egy háztartásban éltek Vésztőn egy családi házban. A lakásuk és az udvara rendkívül elhanyagolt volt, a munkahellyel nem rendelkező férfi nem tartotta azt tisztán, nem végezte el a szükséges teendőket, karbantartási feladatokat. De a férfi nemcsak a házat hanyagolta el, hanem az édesanyját is. Az idős nő önellátási képessége 80-81 éves korától – 2021 óta – jelentősen csökkent, részben egy elesés, részben az életkora miatt. A 2023. év elején már képtelen volt elhagyni a lakást, a szobáját, az ágyát is alig, nem tudott tisztálkodni, önmagára főzni, székletét, vizeletét nem tudta tartani.

Gyengesége miatt képtelen volt arra, hogy vizet vigyen be az udvarról, mivel az otthonában nincs vezetékes víz. Emiatt az idős nő mintegy két éve nem mosakodott, nem fürdött, nem tudott tiszta ruhát váltani. A fia nem gondozta az édesanyját, nem segített neki a tisztálkodásban, az öltözködésben, főtt étellel sem látta el, teljes mértékben elhanyagolta. A sértett számos betegségben szenvedett – kiszáradáson és kóros alultápláltságon túl –, többször kérte a fiát, hogy vigye orvoshoz, a férfi azonban ezen kéréseknek sem tett eleget.

Magyarország Alaptörvénye szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. A férfi az elesett állapotú, beteges édesanyjával szemben fennálló gondozási kötelezettségét nem teljesítette, ezáltal veszélyeztette a sértett testi épségét, egészségét. Az idős asszony lakossági bejelentés alapján került kórházba 2023 márciusában – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Bevezető képünk illusztráció!