Közösségi oldalak

Hírek

Czeglédy Csabát gyanúsítja a rendőrség, hogy ő az ördög ügyvédje

A Fővárosi Főügyészség kedden közleményt adott ki „Az ördög ügyvédje”-üggyel kapcsolatban, ebben azt írták, hogy a nyomozóhatóság az ügy jogász végzettségű gyanúsítottját folytatólagosan kihallgatta, és a vele szemben korábban közölt gyanúsítást úgy módosította, hogy az ügy tárgyát képező bűncselekménynek nem a bűnsegédje, hanem a tettese.

Bár az ügyészség nem közölt nevet, de sajtóértesülések szerint, Czeglédy Csabáról van szó. A DK-s politikus ezt meg is erősítette lapunknak.

Mint ismeretes, 2019 októberében, kevéssel az önkormányzati választás előtt robbant ki az a botrány, amelynek során „Az Ördög ügyvédje” nevű blogon egy Borkai Zsolt fideszes politikust, akkori győri polgármestert is ábrázoló, egy jachton készült szexvideórészletet tettek közzé, valamint olyan információkat, amelyek gazdasági visszaélésekről, korrupcióról szóltak. Borkai ennek ellenére megnyerte a polgármester-választást, de kevéssel később lemondott hivataláról.

Czeglédy Csaba a Szegedi Törvényszéken 2019. október 21-én, a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó ügy előkészítő ülésén.
MTI fotó: Rosta Tibor

A keddi közlemény szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – a zsarolás miatt indult ügytől történt elkülönítés folytán – a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt indult ügyben két emberrel szemben folytat nyomozást. Mint írták, a rendelkezésre álló adatok alapján a jogász végzettségű gyanúsított hozta nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló videófelvételt, amely különleges személyes adatokat tartalmazott, és amelynek nyilvánosságra kerülése a felvételen szereplő személyeknek jelentős érdeksérelmet okozott. Hozzátették azt is, hogy a megalapozott gyanú módosítását a nyomozás során beszerzett újabb adatok, így például a nyomozóhatóság által külföldről beszerzett digitális bizonyítékok alapozták meg.

Lehet, hogy a baloldalon még szimpatikus is lenne, ha kiderülne, hogy én vagyok az ördög ügyvédje, de sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit, nem én álltam a Borkait megbuktató blog mögött,

mondta sajtómegkeresésre Czeglédy Csaba, akit először 2021 áprilisában hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben. A nyomozók – a politikus állítása szerint – tavasszal azt mondták neki, hogy a Borkai Zsolt valódi arca néven létrehozott, jelenleg „Az ördög ügyvédje” nevű Facebook-oldal kezelője Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrálva hirdetést kért, a hirdetés költségét pedig Czeglédy bankszámlájával fizették, ezért őt bűnsegédként elkövetett személyes adattal visszaélés vétségével, valamint bűnsegédként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsították meg.

Az ügyészség Svájctól kért adatokat, talán ott oldhatják fel „Az Ördög ügyvédje” emailjének titkosítását
Sem az ügyészség, sem a Facebook nem nyilatkozik arról, miként derült ki, hogy Czeglédy Csaba fizette a Borkai Zsoltot lebuktató blog hirdetéseit a közösségi oldalon.

A fővárosi főügyész korábban egyenesen Washingtonból, az akkori Trump-kormányzat igazságügyi minisztériumától kért segítséget „Az Ördög ügyvédje” utáni nyomozáshoz. Ibolya Tibor tavaly januárban a rendőrséggel párhuzamosan külön is intézkedett azért, hogy olyan adatokat szerezzen az Egyesült Államokból, melyekkel azonosíthatják a 2019-es önkormányzati választási kampány meghatározó botrányának kirobbantóját.

A DK-s politikus a 24.hu-nak megerősítette, hogy kedden valóban bent volt a rendőrségen, és meg is gyanúsították, elmondása szerint azonban semmilyen új bizonyítékot nem hoztak fel ellene a hatóságok. Czeglédy Csaba úgy véli, hogy a rendőrség kifejezetten az ügyészség felszólítására döntött úgy, hogy meggyanúsítja az ügyben. A politikus megjegyezte, hogy a kihallgatás során az is kiderült számára, hogy a vizsgálat során semmilyen IP-címet nem tudtak beazonosítani, ami konkrét személyhez köthető lett volna. A hvg.hu arról ír, hogy a rendőrség gyanúsítása szerint Czeglédy egyik ismerőse hozta létre 2019. szeptember 22-én a Pornhub videómegosztó oldalon azt a fiókot, majd Czeglédy vagy az ő kérésére egy ismeretlen személy azt a két webhelyet, ahol aztán megjelentek azok a képek és videók, amelyek Borkai és barátai adriai hajózásán titokban készültek. A politikus erre azt mondta: büntetőügyvédként még nem látott olyat, hogy egy gyanúsítást arra alapoznak, hogy vagy ő, vagy valaki más csinált valamit.

 

Czeglédy egyébként hétfőn a szombathelyi Nyugat.hu hírportál podcast adásában is arról beszélt a Borkai-ügyben betöltött szerepét firtató kérdésre, hogy amit nem csinált, azzal nem akar ékeskedni.

Czeglédy Csaba az őszi ellenzéki előválasztáson a DK színeiben indul, a Vas megyei 1. számú választókörzetben, Szombathelyen és környékén, az LMP, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum által támogatott Ungár Péter, valamint a volt fideszes alpolgármester, Koczka Tibor ellenében.