Közösségi oldalak

Hírek

Békés megyei MSZP: Az áremelkedések Békéscsabát is nagyban érintik!

Békés megyei MSZP: Az áremelkedések Békéscsabát is nagyban érintik!

Végre valós képet kaptunk a ránk váró nehézségekről, bár aki figyelte mostanában a híreket, a pénztárcáját, a kiadásait, a számláit biztosan mindenhol tapasztalta az árak drasztikus emelkedését

– emelte ki sajtótájékoztatóján a békéscsabai MSZP képviselői.

Továbbá hozzátették, hogy

az áremelkedések Békéscsabát is érintik. Jövőre több milliárd forint energiaár növekedéssel kell számolnia a városvezetésnek. Ez a megszokott szolgáltatási színvonal eddig soha nem látott csökkenéséhez vezethet. Az elszenvedője az oktatás, a szociális háló, a sport és a kultúra területe. Nő a temetkezés, a sírhelyek megváltásának díja, a hulladékkezelés, a közterület használatáért fizetendő díj, a parkolás, a szociális ellátást igénybe vevők térítésdíjai és a helyi adó mértéke.

Drágul az iskolai étkezés is, mégpedig 25-30%-kal, a panaszok pedig egyre csak sokasodnak. Az eddig megszokottakhoz képest mást kapnak a gyerekek. Már májusban sem értettünk egyet a város vezetésével arról, hogy a közétkeztetés magán vállalkozói kézbe kerüljön. Pont azért, hogy közvetlen befolyásunk lehessen a működtetésre és gyorsan tudjunk reagálni bármilyen felmerült panasz esetén. Fontos, hogy Békéscsabán ne csak a hatóságilag meghatározott minimum legyen a cél, hanem minél több friss gyümölcs, jó minőségű, ízletes és változatos étrend kerüljön terítékre.

Az iparűzési adó kormányzati elvonása ellentételezéseként a város költségvetési támogatáshoz jutott. Ebből a forrásból lehetett finanszírozni több kommunális fejlesztést. Energiatakarékossági beruházásokra is külön forrást biztosított a város, amivel 2022 év végéig rendben lehet a költségvetés.

Olyan napirendi pontok is előtérbe kerültek, amik már a 2023-as költségvetést vetítik előre. Jól látható, hogy a megnövekedett kiadások és bizonytalansági tényezők rendkívül nehézzé teszik a következő időszak megtervezését. Energetikai szempontból kritikus a város helyzete. Ez azt jelenti, hogy 3 milliárdos többletköltséggel kell számolni a korábbi 650-700 millió helyett. A városi cégek, intézmények már elkészítették azokat a terveket, melyek bemutatják milyen megtakarításokat, energia eloszlási folyamatokat tudnak megvalósítani. Biztos, hogy több olyan lépés meghozatalára is szükség lesz, amire eddig Békéscsaba életében még nem volt példa. Az önkormányzatok állami segítség nélkül nem fogják bírni az energiahordozók drágulását. Az pedig még kérdéses, hogy városunkban lesz-e kormányzati támogatás, segítség.

A problémákat csak úgy lehet megoldani, akkor lehet kezelni, ha első lépésként elfogadjuk azok létezését. A képviselőknek közösen, az együttműködés lehetőségét keresve kell dolgozniuk. A visszalépések jellemezte szűkös hónapokban, erre a hozzáállásra lesz a legnagyobb szükség.

(Borítókép: Miklós Attila és Fülöp Csaba képviselők)