Közösségi oldalak

Hírek

Az Orosházi Járási Ügyészség kezdeményezte a 48 éves pécsi csaló letartóztatását

Jelentős értékre üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette miatt kezdeményezte az Orosházi Járási Ügyészség egy 48 éves büntetett előéletű pécsi férfi letartóztatását, akinek a bankszámláira általa is tudottan csalásból származó pénzek érkeztek.

2022. évben ismeretlen elkövetők az interneten álnéven különböző ingóságokat hirdettek meg eladásra azt a hamis látszatot keltve, hogy az ingóságok az elkövetőktől megvásárolhatók. A hirdetésre jelentkező személyek az elkövetők kérésére a meghirdetett termék vételárát vagy a vételárelőleget előre átutalták az elkövetők által megadott bankszámlákra, az elkövetők azonban a hirdetett ingóságot nem adták át, nem küldték el a vevőknek, és a vételárakat, vételárelőlegeket sem fizették vissza. Az ismeretlen elkövetők a fenti módszerrel összesen 70 sértett sérelmére valósítottak meg csalást oly módon, hogy a vételárakat, vételárelőlegeket több, a bűncselekmény elkövetésében közreműködő személy – köztük a 48 éves pécsi férfi – nevén vezetett bankszámlákra utaltatták át a sértettekkel. A férfi a csalások elkövetéséből származó, a számláira átutalt pénzt, több mint 33.000.000.-Ft-ot – annak eredetének elfedése, leplezése céljából – készpénzben Angliában felvette, illetve más, ugyancsak a csalás elkövetéséhez használt bankszámlákra tovább utalta.

A férfi a lakóhelyén nem tartózkodott és a tartózkodási helyének felkutatása iránt megtett intézkedések sem vezettek eredményre, ezért az eljáró hatóságok előbb belföldi, majd európai, végül nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene. Az elfogatóparancsok alapján 2024. május 12-én Tenerifén fogták el, majd 2024. május 24-én a büntetőeljárás lefolytatása céljából Magyarországnak átadták.

A terhelt esetében a kényszerintézkedés több különös feltétele is fennállt. A járási ügyészség azért kezdeményezte a férfi letartóztatását, mert a bűncselekmény tárgyi súlya, magas büntetési tétele miatt fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye. Tartani lehetett attól is, hogy a férfi szabadlábon a tanúk befolyásolásával, a bizonyítékok manipulálásával a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A nyomozási bíró, egyetértve a járási ügyészség indítványával, 1 hónapra elrendelte a férfi letartóztatását – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

RSS Sportklub hírei

YouTube csatorna