Közösségi oldalak

Hírek

A biztonságos közlekedésre igyekszik felhívni a figyelmet a rendőrség

A rendőrség az év minden napján igyekszik felhívni a figyelmet a biztonságos közlekedésre. A húsvéti ünnep közeledtével az ittas járművezetés kockázata kerül előtérbe. Az alkohol megváltoztatja az érzékelési képességeket, ami rendkívül balesetveszélyes.

A rendőrség rendszeresen felhívja a figyelmet a szabálytalan közlekedés, így az ittas vezetés veszélyeire is. Aki ittas állapotban vezet, előfordulhat, hogy torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem jól méri fel a körülötte lévő dolgok méretét, a közeledő járművek távolságát, sebességét, ráadásul a reakcióidő növekszik, a reflexek pedig tompulnak. Ugyanez igaz az úgynevezett posztalkoholos, azaz a „másnaposság” állapotára is. Ilyenkor fáradság, fájdalom, rossz közérzet lehet jellemző, ami elvonja a figyelmet a vezetéstől.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a városi rendőrkapitányságokkal együttműködve 2023. április 3-a és 7-e között Békés megye 11 településén tart figyelemfelhívó akciót. Ennek keretében az érdeklődőknek lehetősége nyílik arra, hogy kipróbálják a „részegszemüveget”, amely megmutatja a viselőjének, hogy hogyan látja a környezetét egy ittas ember. Békéscsabán az egyik bevásárlóközpontban, 2023. április 5-én a Békéscsabai Rendőrkapitányság munkatársa Kónya Orsolya r. őrmester állított fel egy rövid pályát bójákból, ezen kellett végig mennie a vállalkozó szellemű érdeklődőknek úgy, hogy viselték a szemüveget. A bójákat szinte mindenki felborította még úgy is, hogy minden más érzékszervük jól működött, ami a valós ittas állapotra nem igaz.

Azok, aki szeretnék kipróbálni a „részegszemüveget” még 2023. április 7-én, 9 óra és 11 óra között a békési piactéren megtehetik.

A rendőrség munkatársai minden nap végeznek közúti ellenőrzéseket és következetesen intézkednek a szabálytalankodókkal, így az ittas vezetőkkel szemben is. A szankcióktól való félelem helyett sokkal fontosabb lenne, ha a közlekedőkben tudatosulna az, hogy valójában mekkora veszélynek teszik ki magukat, utasaikat és közlekedő társaikat azzal, ha nem tartják be a szabályokat és ittasan vezetnek. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy ittas vezető mellé ne üljön be az autóba, ne üljön fel a motorkerékpárra és lehetőség szerint ne engedje, hogy bárki ilyen állapotban induljon útnak. A jogszabály a gépi meghajtású jármű esetében zéró toleranciát ír elő, azaz egyáltalán nem lehet alkohol a vezető szervezetében. Kerékpárosok esetében úgy fogalmaz, hogy a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban lehet használni a biciklit, azonban nem érdemes számolgatni, hiszen az alkoholtűrő képesség egyénenként eltérő lehet. Az alkohol hatása és lebomlása függ a szervezet pillanatnyi egészségi állapotától, a testsúlytól, és az elfogyasztott étel mennyiségétől is, így senki nem tudja előre megmondani, hogy ha vezetés előtt iszik, az mennyire fogja őt befolyásolni a biztonságos közlekedésben. Ajánlatos tehát inkább kerülni az alkoholfogyasztást, ha valaki tudja, hogy autót fog vezetni vagy kerékpárra ül. A felelőtlenségnek nagy ára, súlyos és visszafordíthatatlan következménye lehet, ezért a rendőrség kéri, hogy mindenki közlekedjen szabályosan – tájékoztatta portálunkat Deményné Tűri Zsanett r. hadnagy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.