Közösségi oldalak

Hírek

A Békés megyei MSZP követeli a sajtó szabadságát és a cenzúra eltörlését

Ha 1848-ban olyan médiaviszonyok uralkodtak volna mint ma, nem lett volna forradalom – írja közleményében a Békés Megyei MSZP.

Továbbá kiemelték, hogy a rendszerváltás után több, mint 30 évvel a médiaegyensúly felborulását, a hírek egyoldalú közlését és az ellenzéki sajtó felszámolását látjuk. A valódi és független hírcsatornákat ellehetetlenítették, azok pedig, amelyek kitartottak és még életben vannak, a kormánypárti médiafölény ellenében képtelenek a társadalom többségéhez eljutni. A sajtót a kormány csak saját propagandája és álhírei terjesztésére, félelemkeltésre és rombolásra használja.

A kormány túszul ejtette a teljes államapparátust, a médiaszektort, a civil társadalom jelentős részét és fő feladatának tekinti az ellenfelekkel való leszámolást.

A Fidesz média folyamatos területfoglalása tény. Módszereik ismertek: részrehajló médiaszabályozás és médiahatóság, a strómanok, a magas rangú külföldi kormányzati tisztségviselőkkel kötött alkuk, a töménytelen mennyiségű közpénz felhasználása. Eközben a demokratikus nyilvánosság tere egyre csak szűkült és szűkül mind a mai napig.

A kormánypárti média üzleti sikerességének kulcsa az állami hirdetések korlátlan mennyiségű felszívása, amelyeket közpénzekből finanszíroznak. Függőségi viszonyt teremtenek és ezért a általuk uralt médiumok végrehajtják a rájuk bízott feladatot. Olyan a helyzet, mintha csak Haynau beszámolóiból ismerhetnénk az aradi 13 történetét.

Sokak számára csak a kormány által elfoglalt médiumok érhetőek el, amelyekből ömlik a bulvárba csomagolt propaganda. Mára a helyi rádiók és lapok mind a hatalom szócsöveivé váltak. Ennek eredményeképpen egyre többen fordulnak el a közügyektől, a gyűlöletkommunikáció hosszú távon megmérgezi a társadalmat.

A kormány kritikusainak, ellenzéki politikusuknak, és minden felelősséget érző embernek feladatuk és kötelességük mindenki számára eljuttatni azt a ferdítésektől és hazug álláspontoktól mentes igazságot, amely alapján a választópolgárok különbséget tehetnek az objektív valóság és a politikai propaganda között. 175 évvel a Márciusi forradalom után ismét követeljük

„a sajtó szabadságát és a cenzúra eltörlését!”

Szabó Jánosné
Demokratikus koalíció

Miklós Attila
Magyar Szocialista Párt
Békés 4 választókerület szervező Békéscsabai Szervezet Elnöke