Közösségi oldalak

Hírek

A 12-15 éveseknek is engedélyezte a Pfizert az Európai Gyógyszerügynökség

A 12-15 éves korosztálynál is engedélyezte a Pfizer-Biontech koronavírus-vakcinájának alkalmazását az Európai gyógyszerügynökség, ezzel a Comirnaty néven jegyzőkönyvezett oltóanyag lett az első Európában, amelyet tizenhat évesnél fiatalabbak is megkaphatnak.

– A vakcina, mint azt önök is tudják, a tizenhat éven felüli korosztályok esteében már megkapta az engedélyt, a bizottság most olyan adatokat kapott, amelyek alapján a tizenkettőtől tizenöt évesig terjedő korosztályra vonatkozó döntést is meg lehetett hozni – mondta az EMA vakcina-stratégiáért felelős igazgatója, Marco Caveleri. – Az, hogy a vakcina ezeknél a korosztályoknál is biztonságos és hatásos, komoly fegyvertény a járvány elleni küzdelemben.

Az Európai Gyógyszerügynökség szakmai megállapításai alapján az Európai Bizottság adja ki a valamennyi tagállamra érvényes, formális engedélyt. Ezek után a tagállamokon múlik, mikor és hogyan használják fel a vakcinákat a tinédzserek immunizálására. Várhatóan a Moderna is kezdeményez hasonló engedélyezési eljárást.

Az engedély megadásánál az EMA egy amerikai kutatásra hivatkozott, melynek keretében 2000 amerikai tinédzsert oltottak be a Pfizer/Biontech vakcinájával.

Az amerikai és a kanadai gyógyszerügynökségek már korábban hasonló döntést hoztak azzal, hogy az oltóanyag alkalmazásának a korosztálynál sokkal több az előnye, mint a kockázata.

Az Egyesült Királyság engedélyezte a Johnson&Johnson egydózisú vakcináját, miközben az országban ismét nő a fertőzésszám az új indiai vírusvariáns miatt.