Közösségi oldalak

Hírek

27 iskolánál rendőrök, 42 intézménynél pedig polgárőrök ügyelnek az iskolába érkező gyermekek biztonságára

27 iskolánál rendőrök, 42 intézménynél pedig polgárőrök ügyelnek az iskolába érkező gyermekek biztonságára

Békés megyében 27 iskolánál rendőrök, 42 intézménynél pedig polgárőrök ügyelnek az iskolába érkező gyermekek biztonságára. A rendőrökkel 11 helyszínen „Zebra Zsaruk”, közlekedési ismereteket tanult diákok is teljesítenek szolgálatot.

A rendőrség minden évben országszerte készül a tanévkezdésre. Békés megyében országos programok végrehajtásával és helyi kezdeményezésekkel is igyekeznek erősíteni a gyermekek biztonságát. Szeptemberben, a reggeli órákban 27 iskolánál rendőrök, 42 intézménynél pedig polgárőrök segítik az iskolába érkező gyermekeket és a többi közlekedőt.

A rendőrökkel 9 településen (Békésen, Békéscsabán, Gyulán, Köröstarcsán, Mezőberényben, Mezőkovácsházán, Szarvason, Orosházán és Zsadányban) 11 helyszínen közlekedési ismereteket tanult diákok, Zebra Zsaruk is teljesítenek szolgálatot.

A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a szülők ismételjék át a gyermekekkel a legfontosabb szabályokat. Tilos jelzésnél ne menjenek át a zebrán! Villogó zöldnél már nem szabad lelépni a járdáról, meg kell várni az újabb szabadjelzést! Ha zebra van, de közlekedési lámpa nincs, a gyalogos csak akkor induljon el, ha látja, hogy biztonságos távolságból nem jön semmi, vagy a közelben lévő jármű vezetője megadja neki az elsőbbséget. A rendőrség kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy ne szabálytalankodjanak, mutassanak jó példát a gyermekeknek!

Ha együtt, kézen fogva átszaladnak az úttesten úgy, hogy éppen piros van, vagy járművek közelednek és éppen csak átérnek előttük, akkor a gyermek ezt lehet, hogy később egyedül is megpróbálja. Ő azonban már nem biztos, hogy jól méri fel a közeledő autók távolságát, sebességét és baleset történik. Igyekezzenek reggel időben elindulni, hogy ne kelljen sietni, ne legyenek késésben! Ha a gyermekeket autóval viszik óvodába, iskolába, használjanak a gyermek életkorának, magasságának megfelelő biztonsági gyermekülést, magasítót, illetve kapcsolják be a biztonsági övet! Kerékpárral járó gyermekek biciklijei legyenek jó műszaki állapotban, működjenek a lámpák, adjanak jó fényt a prizmák, és a gyermekeknek legyen láthatósági mellénye.

Az általános iskolákban az iskolarendőrök részt vesznek szülői értekezleteken és igény szerint a tanulóknak tartott közlekedésbiztonsági, bűnmegelőzési témájú foglalkozásokon is. Az elérhetőségüket tartalmazó plakát minden intézményben megtalálható. A pedagógusok mellett a szülők és a diákok is bizalommal fordulhatnak az iskolarendőrhöz a biztonsággal kapcsolatos kérdéseikkel.