Miklós Attila: kevés mozgástérrel, sok bizonytalansággal lett elfogadva Békéscsaba költségvetése!

Miklós Attila, az MSZP békéscsabai szervezetének elnöke

Elfogadták Békéscsaba 2021-es költségvetését. Egy takarékos gazdálkodást előirányzó költségvetést. A főösszege 37,7 milliárd forint, a bevételi oldalon 15,3 milliárd forint áll. A bevételek és a kiadások közötti különbözet, 22,4 milliárd forint. Több mint 24 milliárd forint fejlesztést, ugyanakkor újabb hitel felvételét is tartalmazza. Ezzel a hitelfelvétellel az önkormányzat adósságszolgálata már meg fogja haladni a 2,3 milliárd forintot. Idén 203 millió, jövőre csaknem 250 millió forintot kell hiteltörlesztésre fordítani.

Véleményünk szerint az idei költségvetést akár „kényszerköltségvetésnek” is lehetne nevezni, mivel rengeteg bizonytalanságot tartalmaz. A jelenlegi behatárolt lehetőségek miatt kevés mozgástér állt a tervezők rendelkezésére. Reméljük, hogy a bevételek el fogják érni a tervezet számokat. A bérfejlesztést, az út- és járdafelújításokat, továbbá az egyéb beruházásokat csak külső forrás igénybevételével tudja megvalósítani a város. Akkora mértékben, amekkora mértékű júdáspénz érkezik a kormánytól.

A választókerületi képviselők kommunális alapja 3 millió forinttal csökkent. Ez befolyásolni fogja a fejlesztések mértékét a körzetekben, ami miatt kevesebb lakossági igényt, kevesebb fejlesztést lehet megvalósítani.

A vírus terjedése miatt a gazdasági helyzet folyamatosan változik. Nagy a bizonytalansági tényezők mértéke. Nem lehet tudni, hogy meddig nem szedhet a város parkolási díjat, meddig maradnak a korlátozó intézkedések.

Ebben a bizonytalan helyzetben nem látjuk, hogy a tervezett bevételek mekkora mértékben fognak teljesülni. Gondoljunk csak az ingatlaneladásokból származó bevételekre, amelyek már a tavalyi évben is elmaradtak a várakozásoktól.

Összegezve a bizonytalan gazdasági helyzet miatt, egy feszes, takarékos gazdálkodást előirányzó költségvetése van Békéscsabának. Kevés mozgástérrel, sok bizonytalansággal.

MSZP Békéscsabai Szervezete nevében:
Miklós Attila
elnök