Közösségi oldalak

Belföld

Lehetséges-e lakásvásárlás átlagfizetésből Békés megyében?

A kormány az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a családokra. Az idén hatályba lépett otthonteremtési program még inkább ezt erősítette, megkönnyítve a saját ingatlanhoz való jutást. De vajon mi a helyzet azokkal, akik nem tudnak semmilyen támogatást igénybe venni? Nekik megkorra esélyük van egy átlagos fizetésből saját lakóingatlant vásásrolni. Ha van esélyük, ez mennyi időbe is telik? Az ingatlannet.hu legújabb elemzéséből megtudhatjuk.

Békés megyében jó áron lehet lakást vásárolni

Mint hazánk összes megyéjében, Békés megyében is a nagyobb városokban a legdrágábbak a lakások. Gyulatéglaépítéses típusú lakásainak átlagára idén áprilisban 291 ezer Ft/m² volt, így a fürdő városbanpéldául egy 45 m²-es lakás átlagosan 13 millió forintba került. Egy szintén ekkora paraméterekkel rendelkező téglalakásSzarvasonis átlag 12-13 millió forintot ért.

2021. áprilisában valamivel jobb lehetőségei voltak azoknak, akik Békéscsabán szerettek volna ingatlant vásárolni. Békés megye fővárosábanegy 45 m² alapterületű téglalakást átlagosan 11-12 millió forintért kínálták a tulajdonosok eladásra. A megye vizsgált városai közül a legolcsóbb átlagos négyzetméterár – 216-222 ezer Ft/m² – Békésen és Orosházán volt. Ezekben a városokban egy garzonlakáshoz átlag 9-10 millió forintért lehetett hozzájutni 2021 tavaszának vége felé.

Hány év spórolás egy lakás ára?

Ha havonta a nettó átlagfizetést visszük haza, akkor a fentiárak mellet azért jócskán beletelik, egy kis időbe mire az ember meg tud vásárolni egy lakást a megyében. Viszont, ha a régióközpontokat vesszük alapul, még inkább megnövekszik ez az idő. Nem meglepő, hogy legtöbbet azoknak kell félretenni, akik Budapesten szeretnének lakást vásárolni. Hazánk fővárosban ugyanis egy 45 m²-es téglalakásátlagárát, azaz 39 millió forintot, 9-10 évnyi budapesti nettó átlagbérből lehetne félretenni. Azt azért meg kell említeni, hogy Budapesten a legmagasabb az átlagfizetés, de itt is a legmagasabbak az átlagos négyzetméter árak.

Szolnokon és Debrecenben egy 45 m² alapterületű téglaépítésű lakás megvásárlásához az adott megye átlagfizetésének 8-9 évnyi teljes félrerakására lenne szükség. A vizsgált régióközpontok közül téglalakáshoz Szegeden és Kecskeméten már az adott megyére jellemző átlagbér megközelítőleg 7-8 évnyi félrerakása is elegendő. Békéscsabán pedig egy 11-12millió forint értékű lakás 5 évnyi megspórolt nettó átlagbérével egyenlő.

Az ingatlannet.hu a saját adatai és a KSH adatai alapján végezte el ezeket a számításokat, melyben a teljes nettó átlagfizetést vették alapul.

Vándorlás az agglomerációkba

A tavaly hazánkban is betört járvány hatására felértékelődött a szabadság érzete. Egyre többen érdeklődtek az agglomerációban elhelyezkedő családi házak iránt.  A kisgyereket vonzza a saját udvar, a 30-40 éves korosztály pedig szeretné megvalósítani álmai családi házát.  Azonban ez a nagy érdeklődés nem csak a pandémia miatt jelentkezett, hanem a kedvezőbb ingatlanárak miatt is. Egy belvárosi lakás árából a külvárosokba, kisebb településeken akár egy családi házat vagy egy építési telket is meglehet vásárolni.

A szakértők úgy gondolják, hogy amíg az otthonteremtési program fut és a koronavírus is jelen van, még tovább nőhet a kereslet a családi házak iránt.

Ingatlennet.hu