Közösségi oldalak

Gazdaság

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Békés megyei flottájában

Jelentős jármű-fiatalítás a Volánbusz Békés megyei flottájában

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Békés megyében: a 11 új jármű augusztus és november között állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente 690 ezer utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és egy évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.


A Volánbusz 2018 óta Békés megye 190 darabos állományának már több mint egynegyedét lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. 2022-ig 43 új autóbusz érkezett a flottába, mely augusztustól novemberig tovább frissült újabb 11 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány csaknem 6 százaléka megújult, átlagéletkora 12,6 évről 11,6 évre csökkent.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Békéscsaba, Békés és Orosháza vonzáskörzetében álltak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 787 millió forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

Hazánknak ma már nincs olyan járása, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV-VOLÁN-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és fél ezredik új autóbusz is a Volánbuszhoz, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Békés megyében 323 autóbusz-vezető 106 autóbuszvonalon éves szinten 120 ezer helyi és 365 ezer helyközi járatot közlekedtet.