Közösségi oldalak

Gazdaság

Az Orbán-kormány úgy döntött, felfüggesztik a betáplálást azoknál, akik mostantól napelemet akarnak

Az Orbán-kormány úgy döntött, felfüggesztik a betáplálást azoknál, akik mostantól napelemet akarnak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette, változásra kell számítaniuk azoknak, akik napelemet szeretnének telepíteni. A döntésre senki nem számított, mondta a Világgazdaságnak Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezető igazgatója.

Az elektromos rendszer egyre kevésbé képes befogadni az energiát, ezért a kormány úgy döntött, a betáplálást felfüggesztik azoknál, akik mostantól napelemet akarnak felszerelni, jelezte a miniszter, aki hozzátette: akik ezt követően telepítenek napelemet, csak saját háztartásban használhatják fel a megtermelt energiát, cserébe kevesebb bürokráciával kell szembenézniük. Ha a Bizottsággal megegyeztek, akkor a betáplálást lehetővé fogják tenni – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely szerint több alternatíva is elérhető a felhasználók számára, a leginkább reális megoldás az akkumulátoros rendszerek kiépítése lehet, ami viszont jócskán megdrágíthatja a beruházásokat, jelezte a VG. Szenyán Endre szerint ez energiaválságnak leginkább kitett csoportnak komoly nehézséget jelenthet a pluszköltség kigazdálkodása.

A szakértő hangsúlyozta, egyelőre kérdés, lesz-e elég napelem, hiszen eddig néhány százat adtak el ebből havonta országosan, ha viszont megugrik a kereslet a termék iránt, az drasztikus alapanyaghiányhoz vezethet.

Megoldást jelenthet, ha felgyorsul az engedélyeztetés, ám a Világgazdaság több forrásból úgy értesült, hogy a Mavirra (Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító) irreálisan sokat kell várni, akad olyan jóváhagyás, amelyet december óta benn áll.

Szinte garantált a drágulás

A cégvezetők egybehangzó véleménye szerint elkerülhetetlennek tűnik a drágulás. Valaki úgy számolt, egy kétmilliós beruházás akár egymillióval is többe kerülhet, más arról beszélt, hogy a napelemrendszerek egyedisége miatt megjósolhatatlan a változás mértéke.

A jelenlegi szabályok szerint ha valaki többet termelt, mint amennyit fogyasztott, a szolgáltató fizetett neki, így csökkenteni lehetett a napelemek kiépítésének átlagosan 2-5 millió forintos költségét (az otthonfelújítási támogatás igénybevételével meg pláne). Mostantól a szolgáltató nem vesz át áramot. A speciális, háztartási fogyasztást biztosító akkumulátor ára átlagosan 3-5 millió forint között mozog, írja a BudaPestkörnyeke.hu.