Áremelkedés volt jellemző a Békés megyei ingatlanpiacra

Cikkünkben az Ingatlannet.hu statisztikai adatainak segítségével jobban szemügyre vesszük az elmúlt évek változásait. Most Békéscsaba, Békés, Gyula, Orosháza és Szarvas ingatlanáraira fókuszálva. A legtöbb város tekintetében határozott mértékű áremelkedést figyelhettünk meg a korábbi évekhez képest, volt azonban olyan település is, ahol olcsóbban kínálják ma az eladó ingatlanokat, mint öt évvel korábban.

Százezer forinttal is drágábbak lehetnek a gyulai és a békéscsabai házak négyzetméter árai

Bizony, jól járhatott, aki több mint öt évvel ezelőtt vásárol ingatlant a Békés megyei nagyvárosokban. A megfigyelt települések közül a legnagyobb mértékű drágulás Gyula városában volt megfigyelhető, hiszen ott az öt év elteltével egy családi ház négyzetmétere átlagosan 120 ezer forinttal kerülhet többe napjainkban, mint 2017 augusztusában. Ennek köszönhetően manapság körülbelül 264 ezer Ft/m2-es áron kínálják eladásra a gyulai házakat. Aki most szeretné eladni öt éve vásárolt 100 négyzetméteres gyulai családi házát akár 6,7 millió forinttal is többet kaphat érte.

A legkisebb árváltozás Békés területén történt, hiszen ott az öt év alatt csupán 6 ezer forint körüli négyzetméterár drágulást könyvelhettünk el. Így Békésen végig 80 és 90 ezer forint között mozogtak az átlag négyzetméter árak.


Meglepő módon Szarvas területén árcsökkenést figyelhettünk meg, ugyanis 12 ezer forinttal mérséklődött az átlagos négyzetméter ára a családi házaknak.

Nagy áremelkedés történt még a családi házakat tekintve Békéscsabán is. Ha valaki például házat szeretne venni Békéscsaba területén, napjainkban körülbelül 90 ezer forinttal kell többet fizetni egy négyzetméterért, mint öt évvel ezelőtt.

Orosházán szintén drágábban kínálják az eladó házakat manapság, 2017 augusztusában még 93 ezer Ft/m2-es áron hirdették a családi házakat, míg idén augusztusban ez az összeg 151 ezer Ft/m2-re tehető.

 

A téglalakások is jóval drágábbak

A családi házakhoz hasonlóan a téglaépítésű lakások átlagárai is a méltán népszerű fürdőváros területén változtak a legnagyobb mértékben. Ott ugyanis a megfigyelt időszakban 240 ezer forinttal emelkedett az átlag négyzetméterár. Igen magas – 100 ezer Ft/m2 feletti – áremelkedés volt tapasztalható Békéscsabán is az elmúlt fél évtizedben.

A legcsekélyebb növekedés Szarvas területén következett be. A városban 35 ezer forintos változás következtében napjainkban 177 ezer Ft/m2-es átlagáron keresgélhetünk a téglalakások között.

Békésen és Orosházán közel azonos mértékben emelkedtek az átlagárak a vizsgált időintervallumban, ugyanis mindkét városban 70-80 ezer forint körüli négyzetméterár változás volt megfigyelhető. Orosházán 2021 augusztusában 195 ezer forintos négyzetméter áron kínálják eladásra az ilyen típusú lakásokat. Békésen ez az összeg 226 ezer Ft/m2-re volt tehető.

Végezetül megyeszékhelyünk drágaságban a második helyen, míg áremelkedésben a középmezőnyben helyezkedett el az elmúlt öt évben. Békéscsabán ugyanis 100 ezer Ft/m2-re emelkedtek az átlagárak 2017 óta, ennek köszönhetően manapság 288 ezer Ft/m2-es átlagáron kínálják az eladó téglalakásokat.

Forrás: ingatlannet.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!