Közösségi oldalak

Gazdaság

Dömötör Csaba: A kormány már dolgozik a rezsiszabályok részletein!

Dömötör Csaba: A kormány már dolgozik a rezsiszabályok részletein!

Az új részletszabályokon jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Ezeket az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs véglegesíti majd, a vonatkozó rendelet is hamarosan megszületik – mondta Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádióban.

Az új rezsivédelmi rendelet részletszabályai:

  • Az árképzésre, a szabályozás módjára is kiterjednek majd
  • Külön foglalkoznak azok helyzetével, akik csak áramot fogyasztanak, gázt pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset
  • kitérnek a kistelepüléseken élők helyzetére
  • és a nagycsaládosok védelmére is
  • A rendelet hamarosan megjelenik.

Európában egyedül a magyar kormány védi erős árkorlátozással a családokat – emelte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette, az áremelkedések szinte minden európai országban közvetlenül a családokat terhelik.

Dömötör Csaba kifejtette: a most meghozott kormányzati döntéseket a háború, és az egész Európát sújtó energiaválság indokolja.

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára

Elmondta, a háború mindent megváltoztatott, évtizedek óta nem látott mértékben emelkednek az árak, és emellett egyre markánsabban felvetődik az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában.

Beszélt arról is, hogy az új rezsivédelmi szabályok kidolgozása során minden élethelyzetet, speciális életkörülményt igyekszik megvizsgálni az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs.

Az államtitkár azt mondta: a cél változatlanul az, hogy a lehető legnagyobb mértékű védelmet biztosítsák a magyar családoknak. A rezsicsökkentést úgy tudják fenntartani, ha azt az átlagfogyasztásig biztosítják.

Az új részletszabályokon jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Ezeket az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs véglegesíti majd, a vonatkozó rendelet is hamarosan megszületik – ismertette.

A részletszabályok az árképzésre, a szabályozás módjára is kiterjednek majd. Külön foglalkoznak továbbá azok helyzetével, akik csak áramot fogyasztanak, gázt pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset, továbbá kitérnek a kistelepüléseken élők helyzetére és a nagycsaládosok védelmére is.

– emelte ki Dömötör Csaba.

Az államtitkár azt mondta: a magyar kormánynak egyszerre kell gondoskodnia a családok védelméről és arról, hogy legyen elegendő gáz télre. Utóbbi biztosításával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is foglalkozik, a gáztározók feltöltése ütemesen zajlik

– mondta Dömötör Csaba.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi parlamenti pártok közül egyedül a Fidesz-KDNP tartott ki mindvégig a rezsivédelem mellett. Egyedül a kormánypártok képviselik azt, hogy a családok védelmét a lehető legnagyobb mértékig fenn kell tartani – nyomatékosította.

Dömötör Csaba reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben is felismerik: az elmúlt hónapok politikájának már mostanra is súlyos következményei lettek. Az áremelkedések miatt ugyanis – mint fogalmazott – Oroszország “a pénzénél van”, leginkább Európát sújtja a háborús helyzet. Az államtitkár szerint bármikor lesz vége az ukrajnai háborúnak, “a gazdasági következményei velünk maradnak”.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott:

„kemény időszak következik”,

ezért is mindent meg kell tenni a magyar családok és a munkahelyek védelméért.

Forrás: hirado.hu