A Fidesz-kormány Matolcsy-val az élen, előbb-utóbb bedönti a forintot!

Hiába emelte a héten a Magyar Nemzeti Bank (MNB), két részletben, összesen 70 bázisponttal 2,5 százalékra az egyhetes jegybanki betéti kamatát a forint erősítése érdekében, a hét utolsó napján már-már történelmi mélypont közelébe gyengült a hazai deviza az euróval szemben – írja a Népszava

Pénteken 368,1 forintig emelkedett az euró ára, ami négy forinttal gyengébb a csütörtöki kamatemelés utáni 363 forintos szintnél. A tegnapi, pénteki szint nem állt messze a történelmi csúcsnak számító 369,1 forinttól. A pénteki gyengülésben szerepet játszottak a rossz magyar koronavírus-adatok és az osztrák zárás miatti piaci aggodalmak is.

Elvileg nálunk hasonló lépésnek kellene következnie, ami viszont csökkenti a gazdaság teljesítményét. De rontotta a forint esélyeit a török jegybank kamatcsökkentése és az a hír is, hogy az Európai Központi Bank 2023-ig nem emel kamatot. Ezek gyengítették a térségi-feltörekvő piacok devizáit, viszont erősítették a dollárt. A 368-as árfolyam arra utal, hogy a piac még mindig kevesli a jegybank lépéseit. Nagy kérdés, hogy ennek nyomán az MNB jövő csütörtökön újfent emel-e az egyhetes irányadó kamaton.

Forrás: Népszava