Közösségi oldalak

Gazdaság

2024-ben is az üzemanyagok emelésével nyerészkedik az Orbán-kormány

2024-ben is az üzemanyagok emelésével nyerészkedik az Orbán-kormány

A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt kijelentette: januárban 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak a jövedékiadó-emelés miatt.

A jövő év eleji adóemeléssel a literenkénti üzemanyagár átlépheti a 700 forintos lélektani határt, és bár elképzelhető volt, hogy változtatni fognak a jövedéki adó nyár elején bejelentett mértékén, most Hernádi Zsolt arról beszélt, hogy

eldöntött tény: január 1-től 41 forinttal fognak emelkedni az üzemanyagárak.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy ez egy uniós előírás, amelynek betartása elkerülhetetlen – írta az Index.

Bár a kormány európai uniós szabályra hivatkozva emeli az üzemanyagok jövedéki adóját, azonban amíg maga az emelés valóban szükséges, annak mértéke túlzó.

Hernádi szerint ha a hazai üzemanyagárak ismét alacsony szintre süllyednének, akkor újra beindulna az üzemanyag-turizmus.

A tavalyi évhez képest 20 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott a benzinturizmus elmaradása miatt. A kormány még egyszer ne gondolkozzon ársapkában!

– fogalmazott.

Megjegyezte: az Izrael és Hamász közötti háború hatására a Brent olaj ára is 90 dollár fölé emelkedett, de ellátási sokk nem történt. Elmondta, a piac eszkalációtól tart, és minden szem Szaúd-Arábiára és Iránra szegeződik, mivel ha az olajkitermelésben csak 1 százalékos kiesés lenne, az 10 százalékos áremelést jelentene.

Hernádi Zsolt Orbán Viktor kazahsztáni útjáról is beszélt, kiemelve, hogy vannak türk országok, amelyek energetikai szempontból meghatározóak Magyarország számára. Példaként említette Törökországot, amelyen keresztül a földgáz érkezik Magyarországra, Azerbajdzsánt, ahol a Mol legnagyobb befektetése történt, és Kazahsztánt, ahol Ural típusú kőolajat termelnek ki, amit a hazai finomítók is fel tudnak dolgozni.

A Corvinus Egyetem kuratóriumának vezetőjeként is tevékenykedő Mol-vezér Ádám Zoltán oktató elbocsátása kapcsán is nyilatkozott. Elmondta, hogy nem az ő lánya volt az a diák, akinek a vizsgája miatt vizsgálat indult az egyetemen, és bár ismeri a diák szüleit, soha nem beszélt velük.