Közösségi oldalak

Belföld

Több ezren tüntettek Budapesten a kínai Fudan egyetem ellen

Résztvevõk a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament elõtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én. MTI fotó: Balogh Zoltán

A Diákvárosért és a tervezett kínai Fudan egyetem ellen szervezett tüntetést a Szikra Mozgalom. A Jámbor András nevével fémjelzett szervezet tüntetésére védettségi igazolvány és személyi igazolvány felmutatásával és ellenőrzésével lehetett belépni, míg az ezekkel nem rendelkezők 500 főig egy elkülönített részen gyülekezhettek.

A Kodály köröndről a Kossuth térre vonuló több ezres tömeghez kívülről nem lehetett csatlakozni, csupán a védettségi igazolvány nélküli csoport volt „nyitott”.

A Mérce közvetítése szerint a molinókon ilyen feliratok voltak olvashatók:

Nem leszünk gyarmat! Magyar pénzből magyar egyetem! Simicska megmondta! Tényleg bérből és fizetésből élők. Szerezzük vissza a jövőnket!

Jámbor András, a tüntetés fő szervezője, aki a Szikra Mozgalom színeiben Józsefvárosban indul az ellenzéki előválasztáson, azt mondta, meg kell akadályozni, hogy magyar adófizetői pénzből olyan egyetemet hozzanak ide, amelyre magyar diák valószínűleg sosem fog bekerülni. Kritizálta, hogy a kormányzati tervek ígért kollégiumi helyek és bérlakások csökkenését jelentik.

Felidézte több kilakoltatás megrázó élményét is, mikor

pár tízezer forintos tartozás miatt kellett családoknak elhagyniuk lakásukat.

Igazságtalannak nevezte, hogy a kínai elitegyetemre felvett hitelt „még unokáink is fizetni fogják”, és eközben lakhatási válság sújtja az társadalmat. Megígérte, a Diákvárosért akár oda is láncolják magukat vagy sátortábort vernek ott.

Az lesz a siker, ha a magyar dolgozókat, a jövőjüket tudjuk biztosítani – mondta, ezzel ellentétbe állítva a Fidesz-közeli vállalkozók milliárdos osztalékait. Úgy vélte, azzal lehet elkezdeni visszaszerezni a jövőnket, ha leváltják a jelenlegi kormányt.

Bereczki Áron a hallgatók részéről arra mutatott rá, az elit egyetem számukra nem lehetőség, viszont az országban lakhatási válság tombol. Aláhúzta, a koronavírus-járvány elsőként a tanulás mellett munkát vállaló diákokat sújtotta.

A Diákváros a miénk! A szabad lakhatás a miénk!

– fogalmazott.

Résztvevõk vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fõvárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én. MTI fotó: Balogh Zoltán

Gede Márton és Őze Sándor, a lakhatási szervezetek aktivistái arra mutattak rá, a kollégiumok és bérlakások a kereslet növelésével az árakat le lehetne törni, így csökkentve a magas albérleti árakat. A legrászorulóbbaknak pedig a kormány segítsége sem jár – húzták alá. A felszólalók egy szociális bérlakásprogramot szeretnének a legalacsonyabb keresetűeknek.

Élesen kritizálták a fideszes Böröcz László önkormányzati bérlakások kötelező privatizációjára vonatkozó törvénytervezetét, melynek visszavonását követelték.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az üzleti konstrukciót ismertetve azt mondta, ez egy közpénzből létrehozott magánvállalkozás, mert az államnak nincs többsége benne, így nem vonatkoznak rá a közbeszerzési szabályok. Rámutatott, eredetileg 340 milliárdra tervezték a beruházást, ami már 540 milliárdra rúg, vagyis „Palkovicsék már 200 milliárdos alkotmányos költséggel számolnak”. A Fidesz-szavazókhoz és nem kecsi malíciával a „KDNP-tömegbázishoz” szólva emlékeztetett, nem olyan rég Balog Zoltán korábbi miniszter még tibeti zászlót lengetett, Orbán Viktor pedig a hitelfelvételek és az államadósság ellen harcolt, és „Nem leszünk gyarmat!” feliratú molinó mögött vonult.

A főnököt valójában csak a pénz és a hatalom érdeki, amiért simán eladja a lelkét az ördögnek

– mondta Baranyi.

Emlékeztetett, a Diákváros mellett állnak, amely a vidékről érkező tanulóknak épülne, és „nem azoknak, akik képesek hárommilliós tandíjat fizetni”.

Kína még a saját trójai falovát is a mi pénzünkből építi meg, mert a magyar kormány még ebben is partner

– emelte ki a kerületvezető, majd a Fudan-konzultáción való részvételre buzdított, hozzátéve:

Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják!

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere beszédében a 32 évvel ezelőtti Tienanmen téri vérengzésre emlékezett, és felidézte, akkor a Fidesz tiltakozott a kínai állam lépése ellen. párhuzamba állította az akkor tiltakozókat a most tiltakozókkal, mondván: testükkel állította meg az elnyomó hadsereg tankjait.

Leszögezte, nem a kínai emberek és Kína ellen tüntetnek. Ami ellen tüntetnek, az az adófizetők pénzéből felépítendő elitegyetem, és ami mellett tüntetnek, az a Diákváros.

500 milliárdból fel lehetne számolni a gyermekszegénységet, vagy Jakab Péter ötvenezerszer mondhatná, Kövér Lászlónak, hogy ficsúr

– mondta.

Közölte, egyik képviselőjük felhívta a CÖF-öt, hogy megvan-e még a Békemenet „Nem leszünk gyarmat!” feliratú molinója. Nem volt meg – mondta.

Úgy vélte, „pusztító, káros és visszataszító” az a hatalom, melynek nincs erkölcsi tartása, mely a magánérdeket szolgálja a közérdek helyett.

Felidézte, mi lett azokból a fideszes kamaszokból, akik korábban kiálltak a kínai erőszak ellen, akik „még Oxfordba is eljutottak a tudjuk, kinek a támogatásával” – utalt Orbán Viktor Soros-ösztöndíjára Karácsony.

Karácsony Gergely fõpolgármester, az ellenzéki miniszterelnök-jelölti elõválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament elõtt. MTI fotó: Balogh Zoltán

A fideszesekhez szólva azt mondta, „nincs másik hazánk, csak ez az egy”, de Fudan-ügyben „tényleg ezt akartátok?” Azt vállalta, nem az a célja, hogy az egyik oldal legyőzze a másikat, hanem hogy a kiváltságosokat leváltsák a „kilencvenkilenc százalék”, ha úgy tetszik, a Fidesz-szavazók érdekeiért is. Úgy vélte, a kormány gyengébb, mint amilyennek látszik,

mert aki erőszakos, az soha nem lehet erős.

Ő is biztatott a Fudan-konzultáción, valamint az ellenzéki előválasztáson történő részvételre, az előválasztási győztes támogatására, a 2022-es választási szavazatszámlásban való részvételre, valamint az országgyűlési választáson való szavazásra is.

MTI/Alfahír nyomán