Közösségi oldalak

Belföld

Tetőzött a Kettős-Körös Békésnél

A Kettős-Körös Békésnél május 23-án tetőzött 601 cm-en (I. fok 550 cm) Fotó: KÖVIZIG

Az elmúlt 24 órában helyi zivatarokból hullott a Berettyó vízgyűjtőjén néhány helyen jelentősebb csapadék, a legtöbbet Margittán mérték (31,3 mm). A hegyvidéki vízgyűjtő egyéb területein jellemzően 0-5 mm közötti esőesett. Magyar területen a Szeghalmi Szakaszmérnökség területét érte a legtöbb csapadék, több állomáson is 20 mm körüli értékeket jelentettek (Szandazug: 18,5 mm; Sebesfok 18,7 mm; Újiráz: 19 mm), a legtöbb csapadék Darvason hulott, 27 mm – tájékoztatta portálunkat Kaczkó Zita a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság PR munkatársa.

Hidrometeorológia

A Körösök vízrendszerében folytatódott az árhullám levonulása.

A Fehér-Körös teljes hosszban végig apadó, Kisjenőig már jóval készültségi szint alatti vízállások jellemzőek, Kisjenőnél reggel 625 cm (I. fok 600 cm), magyar területen Gyulánál a tegnap délutáni tetőzést (355 cm) követően, ma reggel 339 cm (I. fok 350 cm) a vízállás.

A Kettős-Körös Békésnél tegnap délután tetőzött 601 cm-en, ma reggel 592 cm (I. fok 550 cm) a vízállás.

A Sebes-Körös vízállása Körösszakálnál 56 cm (I. fok 250 cm), Körösladánynál ma reggel 416 cm (I. fok 400 cm), jelenleg tetőzik.

A Hármas-Körös teljes szakaszán nagyon lassan árad, Gyománál ma reggel 537 cm (I. fok 550 cm), Szarvasnál 574 cm (I. fok 600 cm) volt a vízállás.

A Kettős-Körös Békésnél május 23-án tetőzött 601 cm-en (I. fok 550 cm)

Várható helyzet

Kettős-Körös Békésnél várhatóan holnap a nappali órákban lép ki a készültségből.

A Sebes-Körös Körösladánynál, I. fokú szint közelében tetőzik, a Berettyó Szeghalomnál nem éri el az I. fokú készültségi szintet.

A Hármas-Körös gyomai és szarvasi tetőzése szintén I. fokú készültségi szint közelében következik be.

A meteorológiai előrejelzések szerint holnap reggelig nem várható jelentős mennyiségű csapadék a Körösök vízgyűjtőjén.

Árvízvédelem

A hidrológiai helyzetre való tekintettel I. fokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön.
A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 km hosszú I. rendű árvízvédelmi töltésből 71 km hosszon tartunk I. fokú készültséget. Ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

Belvízvédelem

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnta belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekezőbelvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba.

Jelenleg igazgatóságunk 6 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség:
a 12.01. Réhelyi,a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai, a 12.09. Mezőberényi és a 12.10. sz. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség:
a 12.05. Kettős-Körös jobb partibelvízvédelmi szakaszon.

A mai napon összesen 9 szivattyútelep (ebből 1 folyamatos üzemben) üzemel igazgatóságunk területén.